Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Risken för demenssjukdom kan ha minskat

Överraskande nog visar en ny svensk studie att risken att drabbas av demens kan ha minskat de senaste 20 åren. En möjlig orsak är det förebyggande arbetet med hjärt-kärlsjukdom.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-04-29

Annons

– Vi vet att hjärtkärlsjukdom är en viktig riskfaktor för demens. Den här minskade demensrisken som vi tycker oss kunna se sammanfaller med en generell nedgång när det gäller hjärtkärlsjukdom de senaste decennierna. Hälsokontroller och prevention har förbättrats avsevärt inom sjukvården, något som vi alltså även ser resultat av när det gäller risken att drabbas av demens, säger docent Chengxuan Qiu vid Aging Research Center i Stockholm.

Laura Fratiglioni, professor och verksamhetschef vid Aging Research Center, ser den minskade demensrisken som positivt. Samtidigt påpekar hon att antalet personer med demenssjukdom ändå kommer att fortsätta öka i världen, i takt med att vi lever allt längre och en ökning i absoluta tal av antalet människor över 75 år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-05-2 07:59 (11 år sen)

    Är inte den här artikeln, och i synnerhet rubriken, vilseledande?
    När man talar om minskad demensrisk i relation till hjärt-kärlsjukdomsprevention, bör man då inte påpeka att det är vaskulär demens man talar om?
    Risken för alzheimer (som de flesta dementa lider av, antingen enbart eller blandad med en eller flera andra demenssjukdomar) lär knappast minska för att vi blir bra på att förebygga stroke och infarkter.
    Eller har jag fel...?

  • Avatar Tidigare användare 2013-04-30 02:32 (11 år sen)

    Intressant! Har en släkting som är över 75 år med hjärt- kärlsjukdom, sedan 25 år tillbaka, numera dement. Inte blir det bättre av stroke. Det värsta är att demens smygerr sig på och att man inte alltid märker den. Undrar om dementa personer undviker socialt umgänge i början av sjukdomen. Isåfall varför? Känner de på sig att de fungerar annorlunda än tidigare. Förstår omgivningen inte dem? Det är ji bra att medeöåldern ökar, då ökar väl också risken för hjärt-, kärlsjukdomar. Undrar hur hårt stress påverkar hjärtat. I dagens samhälle har stressen krupit ner i åldrarna. Skolbarn stressas, förskolebarn har många aktiviteter varje vecka osv.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.