Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Demens

Överviktiga har minskad demensrisk

Ny kontroversiell forskning visar att underviktiga personer i medelåldern lättare utvecklar demenssjukdomar. Den som är kraftigt överviktig minskar däremot sin risk, jämfört med normalviktiga.

Publicerad den: 2015-04-13

Annons

Det är två Londonforskare som står bakom studien, vilken bygger på analyser från fler än två miljoner medicinska journaler. Resultaten pekar på att underviktiga i medelåldern lättare utvecklar demenssjukdomar. Risken för demens var 34 procent större hos dem med ett BMI under 20, jämfört med normalviktiga.

Samtidigt minskade demensrisken för överviktiga. Deltagarna med ett BMI över 40 hade istället 29 procent lägre risk att utveckla demens.

Resultaten går till stor del emot tidigare forskning inom området.  

Annons
Annons

– Det här är ett kontroversiellt resultat, det är vi medvetna om, säger artikelns huvudförfattare, Nawab Qizilbash vid London School of Hygiene & Tropical Medicine, till TT.

Vill få läkare att tänka om

Han påpekar däremot att man inte ska se övervikt eller fetma som något positivt för hälsan.

– Vi vet att fetma och övervikt resulterar i en massa andra sjukdomar. Eftersom fetma och övervikt dessutom är associerat till högre dödlighet är det inte ens säkert att det blir någon nettoeffekt på demens.

Nawab Qizilbash hoppas att forskningen får läkare och folkvårdsmyndigheter att tänka om när det gäller att identifiera dem med störst risk för demens.  

Annons
Annons

Det finns dock personer som ser flera problem med den aktuella studien. En av dem är Deborah Gustafson som är professor vid SUNY Downstate Medical Center i New York, samt knuten till Sahlgrenska akademin i Göteborg.

– Det finns både metodologiska och andra problem som gör att det inte går att dra den här slutsatsen. Främst har jag problem med hur de har definierat medelåldern. Andra studier visar tvärtom att ett högt BMI är en riskfaktor för demens senare i livet. Slutsatsen blir inte mer rätt bara för att uppgifter från nära två miljoner personer ingår i studien. Det här är knappast sista ordet i det här kontroversiella ämnet, säger hon till TT.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.