Nyhet | Demens

Ökning av demens kan orsaka vårdkaos

I och med att livslängden ökar kommer också antalet fall av demens att göra det. Nu varnar en internationell forskargrupp för att ett stadigt ökande antal demens-sjuka kan skapa kaos i sjukvården.

erika-sjoo
Publicerad den: 2016-03-16
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

I dag räknar man med att cirka 47 miljoner människor i Europa har någon form av demenssjukdom men i och med att människor lever allt längre så kommer också antalet fall av demens att öka. Enligt en ny rapport, om de utmaningar som samhället ställs inför när allt fler blir äldre, som lades fram för EU-parlamentet på tisdagen räknar man med att 131 miljoner människor kan vara drabbade av demens eller alzheimers sjukdom år 2050. Det rapporterar Sveriges Radio.

Efterlyser en samordnad europeisk plan

Bengt Winblad, professor vid Minneskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, har lett den forskningsgrupp där experter från ett tiotal olika länder har skrivit en rapport som publicerats i The Lancet Neurology.

– Antalet dementa kommer att öka, det är ofrånkomligt med en allt äldre befolkning. Här är det dags för en samordnad europeisk plan och en nationell plan för verksamheten de kommande tio åren. Gör en satsning som omfattar en förbättrad forskning allt ifrån den laborativa forskningen ut till kliniken och ut till vården och omsorgen, säger Bengt Winblad till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Bengt Winblad säger till Sveriges Radio att det är viktigt att politikerna väcks så att forskningen om läkemedel, vårdformer och förebyggande faktorer kan förbättras samt att myndigheterna i Europas länder kan samverka med läkemedelsbolagen för att dela resurser och minska de ekonomiska riskerna i forskningen.

Läs mer om demens

Nio råd vid demens 

Demens hos äldre

Annons
Annons

Multiinfarkt demens 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons