Nyhet | Demens

Nya fynd om kvinnors genetiska risk för Alzheimer

Löper kvinnor större risk att drabbas av Alzheimers jämfört med män? Det är i alla fall vad en av världens hittills största dataanalyser kring Alzheimer granskat.  


Lovisa
Publicerad den: 2017-08-29
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Det har sedan tidigare funnits en teori om att kvinnor bär på högriskgener för Alzheimers och därför har högre risk att drabbas av demenssjukdomen än män med samma genetiska riskfaktor.

Men enligt en av världens hittills största dataanalyser så är den slutsatsen inte helt korrekt. Riskfaktorn är den samma kvinnor och män emellan, bortsätt fån under en kritisk period. Nämligen mellan 65-75 års ålder. Då har kvinnor högre risk att drabbas.

Varför det är så finns det flera möjliga förklaringar till. En möjlig har att göra med klimakteriet och sjunkande östrogen-nivåer som börjar i snitt runt 51 års ålder bland kvinnor.

Annons
Annons

Forskare bakom studien menar att resultaten uppmanar till mer forskning om hur sjukdomen utvecklas, kanske olika, i män och kvinnor och kan i framtiden leda till könsspecifika behandlingar. 

    Källor

  • Dagens Hälsa - https://www.dh.se/nya-fynd-om-kvinnors-genetiska-risk-for-alzheimer/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu