Nyhet | Demens

Ny medicin mot Alzheimers sjukdom

Just nu testas ett nytt medel som hoppas kunna minska nedbrytningen av nervceller hos alzheimerdrabbade. Hittills visar medicinen på positiva resultat.

Publicerad den: 2015-05-11
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Forskare har längre försökt ta fram ett effektivt läkemedel mot Alzheimers sjukdom, där hjärnan långsamt förtvinar. Nu har en forskare vänt på hela frågeställningen och istället undersökt vad som händer i hjärnan hos äldre människor som inte drabbas av sjukdomen. Forskaren fann då antikroppar mot så kallade senila plack, som är uppbyggda av proteinet beta-amyloid. Teorin är att dessa antikroppar skyddar mot att nervcellerna bryts ned.  

Henrik Zetterberg är professor i neurokemi vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg, och han berättar mer om den aktuella forskarens studie.

– Den snilleblixt han har fått någon gång under sin vetenskapliga karriär är att inte i första hand titta på alzheimerpatienterna utan detaljstudera de människor som blir gamla, men som behåller ett glasklart intellekt utan att få alzheimers. De är skyddade på något vis, och det verkar nästan som han har tänkt sig att de är onormalt normala, säger Henrik Zetterberg till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Han fortsätter:

– Forskarteamet har kunnat visa att bland människor som blir gamla utan att få alzheimer finns det en överrepresentation med människor som har egna antikroppar mot beta-amyloid, som skapar de senila placken vid sjukdomen.

Minskade antalet senila plack

Forskaren valde att klona dessa antikroppar hos en äldre patient som var frisk och klar i huvudet. Medlet sprutades därefter in i cirka hundra patienter som hade ett förstadium till Alzheimers, eller en mild variant av sjukdomen. Det resulterade i att mängden senila plack minskade och patienterna hade inte lika stor försämring av minnet, jämfört med patienterna i studien som fick placebo.

Annons
Annons

En svaghet är dock att undersökningen är liten. Dessutom fick några deltagar biverkningar som ödem, det vill säga en svullnad av hjärnan. Studien är opublicerad men presenteras på en konferens i Frankrike under maj.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons