Nyhet | Demens

Ny forskning stödjer amyloidhypotesen vid Alzheimers sjukdom

Mutationer som ligger bakom nervcellernas produktion av proteinet beta amyloid kan även orsaka bildandet av neurofibrillära tangles i hjärnan. Det menar amerikanska forskare i en ny studie om Alzheimers sjukdom.

Publicerad den: 2014-10-27
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Det är forskare vid Massachusetts General Hospital i Boston som står bakom studien där mänskliga nervceller har odlats fram i en tredimensionell gel. Därefter förde man in vissa sjukdomsgener för ärftlig alzheimers i cellerna.

Forskarna såg då att nervcellerna började producera en felaktig variant av proteinet beta amyloid, vilket inte var helt överraskande. Beta amyloid tros nämligen vara drivande i sjukdomsutvecklingen.

Mer förvånande var dock att nervcellerna inte bara bildade hopklumpningar av beta amyloid, så kallade amyloida plack, utan även ett annat protein som kallas tau. Aggregeringar av tau, som kallas för neurofibrillära tangles, är ett patologiskt kännetecken vid alzheimers. Men tidigare forskning inte kunnat peka på ett tydligt samband mellan bildningen av amyloida plack och neurofibrillära tangles.

Annons
Annons

När cellkulturen därefter utsattes för läkemedel som blockerar bildningen av beta amyloid såg forskarna att produktionen av neurofibrillära tangles också blev långsammare.  

Studien är gjord på ett elegant sätt, menar Kaj Blennow som är professor vid Göteborgs universitet och en ledande alzheimerforskare.

- Men man ska samtidigt inte glömma att det fortfarande är cellkulturer man studerar och att det är en modell för familjär Alzheimers sjukdom. Resultaten går inte att generalisera till de 99,9 procent av patienterna som har den sporadiska åldersrelaterade formen av sjukdomen, säger han till Dagens Medicin.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons