Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Demens

Ny Alzheimers-medicin ska testas

Forskare vid Uppsala universitet har tagit fram en ny typ av läkemedel som ska testas på patienter som lider av Alzheimers sjukdom.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-12-16

Annons

Det nya läkemedlet, till skillnad från de som skrivs ut vid Alzheimers idag, ska bromsa utvecklingen av sjukdomen, menar Lars Lannfelt, professor i geriatrik vid Uppsala universitet.

– De läkemedel som vi använder i dag beskrivs ibland som bromsmediciner, men de stoppar ju inte sjukdomen eller bromsar inte ens. De förbättrar symptomen under en period, så de är ju inte ens bromsmediciner. Nu hoppas vi att vi ska kunna gå in i själva sjukdomsprocessen och stoppa den, säger Lars Lannfeldt.

Han har tagit fram en anti-kropp som går in och tar bort förstadierna av sjukdomen och på så vis stoppar sjukdomsprocessen. Det nya läkemedlet är säkerhetstestats en gång. Nu ska 800 patienter i åtta länder i Europa, USA och Kanada få pröva läkemedlet. Lars Lannfelt hoppas att det kan finnas på marknaden om fem till sex år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.