Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Munsårsvirus kan orsaka Alzheimers


Publicerad den: 2014-10-13

Annons

 Alzheimers sjukdom är vanligast bland demenssjukdomarna och de senaste åren har forskning pekat på en koppling mellan Alzheimers sjukdom och infektion med vanligt herpesvirus, Herpes simplexvirus typ 1.

– Våra resultat visar tydligt att det finns ett samband mellan infektioner av Herpes simplexvirus och risken att utveckla Alzheimers sjukdom. Detta gör att vi också får nya möjligheter att utveckla behandlingsformer för att stoppa sjukdomen, säger Hugo Lövheim, docent vid enheten för geriatrik vid Umeå universitet, som är en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande från universitetet.

Resultatet baseras på två stora epidemiologiska studier. I den ena visade forskarna att en reaktiverad infektion med herpesvirus dubblerade risken att drabbas av Alzheimers sjukdom. Här undersöktes totalt 3 432 personer som följts i mer än 11 år.
I den andra studien undersöktes prover från 360 personer med Alzheimers sjukdom, och lika många matchade personer som inte hade demens. Här såg man en drygt fördubblad risk att utveckla Alzheimers om personen samtidigt var bärare av herpesviruset.

Annons
Annons

– Något som gör denna hypotes väldigt intressant är att herpesinfektion i dag i princip är behandlingsbart med antivirala medel. Därför hoppas vi inom några år kunna starta studier där vi också provar att behandla patienter för att förhindra utveckling av Alzheimers sjukdom, säger Hugo Lövheim i pressmeddelandet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Maria Gustavsson 2014-10-28 09:21 (9 år sen)

    Hej!
    Tack för era kommentarer! Enligt forskarna är hypotesen, som kopplar samman herpesvirus och Alzheimers sjukdom, att ett försämrat immunförsvar hos äldre skapar möjligheter för viruset att spridas vidare till hjärnan. Där kan det i sin tur starta den process som leder fram till Alzheimers sjukdom. Studien ligger fortfarande på Umeås universitets hemsida om ni själva vill läsa mer.

    Mvh Maria Gustavsson, redaktör

  • Avatar Tidigare användare 2014-10-14 15:47 (10 år sen)

    Är det BÄRARE av herpesviruset som avses? Alla förkylda föräldrar som som pussar sina barn och smittar dem.

    Det finns fler herpesvarianter än simplex.

  • Avatar Tidigare användare 2014-10-14 08:23 (10 år sen)

    Anna, de nämner antiviral medicin. Finns redan, t ex mot bältros virus. Följ den utvecklingen. Vi frågar - de svarar...

  • Avatar Tidigare användare 2014-10-14 08:22 (10 år sen)

    Kan man dra paralleller med bältros, Hetpez zoster virus? Andra virus?

  • Avatar Tidigare användare 2014-10-13 23:53 (10 år sen)

    Hej. .... är det verkligen så enkelt att stoppa Alzheimers i framtiden?
    Jag har haft och fortfarande råkar ut för herpes för det minsta lilla!!!
    Som Anna, nedan - använde jag olika salvor som finns på apoteket. Om det ÄR nu som Hugo Lövheim, docent vid enheten för geriatrik vid Umeå universitet, som är en av forskarna bakom studien säger - då är det bara att samla "alla människor" som har liknande "herpes utbrott" som jag, typ - och sätta full fart för att hindra oss från den fruktade åkomma som Alzheimers är !
    Lycka till säger jag bara. Då finns det att göra, vet jag :-)

    Med hälsningar
    //HS

  • Avatar 2014-10-13 16:57 (10 år sen)

    Hej! Nu blir jag rädd. Har haft munsår många gånger förr om åren.
    Ibland utlöst av solen och ibland vid förkylning.
    Jag har olika sorter munsår salvor ifall det kommer igen.
    Så nu är jag alltså i riskzoonen för Alzheimers.
    Det verkar ju inte finnas mycket man kan göra.
    Menar ni att man ska se till att vilande herpes inte bryter ut genom att använda dessa salvor eller ska man bara vänta och se när den hemska sjukdomen Alzheimers bryter ut??
    // Anna


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.