Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Demens

Laser mot Alzheimers och Parkinsons

Forskare på Chalmers har tillsammans med polska forskare upptäckt en metod som kan leda till en ny sorts behandling av sjukdomar som Alzheimers, Parkinsons och Creutzfeldt-Jakobs.

Annons

Med hjälp av avancerad laserteknik har forskarna visat att det går att identifiera oönskade proteinansamlingar, som tros orsaka sjukdomar som exempelvis Alzheimers och Parkinson.

– Ingen har tidigare pratat om att använda enbart ljus för att ta bota dessa sjukdomar. Det är en helt ny approach och vi tror att detta kan bli ett genombrott i forskningen om sjukdomar som Alzheimers, Parkinsons och Creutzfeldt-Jakobs sjukdom. Vi har funnit ett helt nytt sätt att upptäcka dessa strukturer genom att enbart använda ljus från laser, säger Piotr Hanczyc, doktorand på Chalmers, i ett pressmeddelande.

Lyckas man ta bort de oönskade proteinansamlingarna så botar man i princip sjukdomen. Även om det är långt kvar till att kunna slå fast om det verkligen går att utveckla en fungerande behandling som bromsar sjukdomarna eller rent av ett ”botemedel” så hyser forskarna stora förhoppningar om att kunna använda fotoakustisk behandling, som redan idag används för tomografi, för att eliminera det oönskade proteinet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons