Kärleksfilm inspirerade till ny demensvård

Hollywoodfilmer är kanske inte så banala som du trodde. Nu har den romantiska komedin ”50 first dates” inspirerat till en helt ny typ av demensvård på film som ska mildra oron hos de sjuka.

Publicerad den: 2015-04-24
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Många personer med demens känner sig vilsna och oroliga, särskilt på morgonen. Detta försöker man på ett äldreboende i New York råda bot på genom att varje morgon låta de gamla få titta på videos av sina nära och kära. Idén fick äldreboendets socialchef, Charlotte Dell, när hon tittade på komedin ”50 first dates”. Där spelar huvudrollsinnehavaren Drew Barrymore en kvinna som drabbats av minnesförlust och inte kommer ihåg gårdagen. Hennes motspelare, Adam Sandler, försöker få henne att minnas genom att låta henne titta på videoklipp av honom. Charlotte Dell medger för tidningen The Times att filmen är av det ytligare slaget, men den fick henne ändå att fundera kring om det inte vore en metod att testa på boendet.

– Vad kan vara en bättre start på dagen än att se och höra någon du älskar som önskar dig en underbar morgon? säger hon till tidningen.

Passar personer med demens i tidigt stadium

I videoklippen som de dementa får titta på berättar deras anhöriga anekdoter som kan trigga igång minnet. Samtidigt får de en påminnelse om att vårdarna snart kommer och hjälper dem att göra sig i ordning. Metoden är tänkt att passa personer i ett tidigt skede av demens, medan de fortfarande kan känna igen ansikten och förstå tal.

Annons
Annons

– Kan vi säkert veta att de förstår att det här är min dotter eller son? Nej, men de vet att det är någon de bryr sig om och älskar.

Enligt Charlotte Dell ska projektet utvärderas i maj – men personalen har redan gett tummen upp.

Vad tycker du om den här idén? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Emine 2015-05-10 20:23 (5 år sen)

  Jag tycker att det låter underbar för att börja dagen med att titta på sina nära och kära.

 • Avatar Towanda 2015-04-25 00:19 (5 år sen)

  Ja - låter helt logiskt utifrån den här kortfattade informationen. Sunt bondförnuft, kärlek, omtanke o beröring (vilket det sistnämnda inte ingår i i detta i o för sig) basala livsnödvändiga behov som behöver tillfredsställas för att kunna leva. Dagens vård har dock inte "tid" med de bitarna längre - om det då inte kan få rum under någon projektform istället, förstås... Bra tanke!!

 • Avatar Birgitta 2015-04-24 18:11 (5 år sen)

  Jag har sett filmen och tror att det är en stor hjälp för patienten och de anhöriga. Det ger en positiv start på morgonen och många av patienterna får kanske inte så ofta besök av sin nära och en gång för dem kära.
  Strålande insatts tycker jag.

 • Avatar Susann Andersson 2015-04-24 17:58 (5 år sen)

  Intressant eftersom jag jobbar i hemtjänsten och går till dementa som forfarande bor hemma.

 • Avatar Hans Bergqvist 2015-04-24 15:52 (5 år sen)

  En "behandlingsmetod" som naturligtvis inte skall ersätta den mänskliga kontakten, men som kan vara värt att prova utifrån sitt goda syfte.En virtuell behandling kan ha "kliniska" distinktioner när det gäller att ta sig in bakom "dimman.
  Förutom anhörigas nära beröringspunkter och minnen kanske det finns utrymme för exponering av individens specifika intressen som knyter an till vänner, bekanta, yrkesliv, resor, musik, idrott, särintressen osv.
  Grundläggande delar och bitar som en gång i tiden gjorde individen till det vederbörande en gång var.
  Personalen har ju redan gjort "tummen upp" så varför inte?


Annons
Annons
Annons