Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kakao kan förbättra minnet

Äldre personer som drack kakaodryck, med hög halt av flavanoler, under tre månader förbättrade sitt minne. Det visar en ny amerikansk studie som har publicerats i Nature Neuroscience.

Publicerad den: 2014-11-03

Annons

I studien ingick 39 friska personer i åldern 50­-69 år. Via lottning bestämdes det om deltagarna skulle få dricka kakaodryck som innehöll en hög eller låg halt av flavanoler, ett ämne som knutits till gynnsamma effekter i hjärt- och kärlsystemet.

Efter tre månader kunde forskarna konstatera att personer som druckit kakaodryck med hög flavanolhalt presterade bättre i ett särskilt minnestest, jämfört med kontrollgruppen.

– Om en deltagare hade ett minne som en typisk 60-åring i början av studien, så var minnet i snitt som en typisk 30- eller 40-åring efter tre månaders behandling, säger studiens ledare Scott Small i pressmeddelande från Columbia University i New York, USA.

Annons
Annons

I minnestestet skulle deltagarna känna igen olika mönster och på så sätt mättes funktionen av gyrus dentatus som ingår i minnescentrat hippocampus i hjärnan. Forskarna tror att området påverkas vid specifikt åldersrelaterad minnesförsämring.

Hur det kommer sig att flavanoler förbättrar minnet är inte känt. Det kan bero på att ämnet inducerar ett ökat blodflöde i gyrus dentatus, eller en ökning av mottagningsstationer, så kallade ”spines” på nervcellernas dendriter.

Scott Small nämner dock att studien är liten och deras upptäckt behöver bekräftas i större forskningsstudier.

De amerikanska forskara undersökte även om effekten av ett särskilt träningsprogram kunde få deltagarna att prestera bättre i minnestestet, men så var inte fallet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-11-4 13:55 (9 år sen)

    Bra att du hör av dig, Christina! Vi ska vara uppmärksamma framöver. Hälsar Anna-Cajsa Torkelsson, redaktör Netdoktor

  • Avatar Tidigare användare 2014-11-3 23:46 (9 år sen)

    I den ursprungliga artikeln stod att de INTE fick i sig kakao utan en speciell fraktion just med flavanol framställt ur kakao. Det sades uttryckligen att det troligen inte är hälsosamt att förtära stora mängder kakao....

  • Avatar 2014-11-3 16:11 (9 år sen)

    Flavanoler finns också i extrakt av blåbär, de heter antocyaner. Mängder av studier visar att de har samma effekt som den beskrivna i artikeln. Gamla råttor blev som unga är väl den mest kända studien. I den uppmärkammades både minnet och balansen som fick avsevärda förbättringar.
    Med ökat blodflöde i hjärnan / ögonen genom vidgade tränga blodbanor får man överhuvudtaget en förbättring i alla trånga blodkärl. Det finns ett enda kosttillskott som ger denna effekten den är kombinerad med extrakt från unik tallbark som förstärker effekterna av vartannat. Läs mer om Klarin perfekt. Det finns mer än 6500 träffar på den på Google. Mycket intressant.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.