Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Demens

Indien tar hjälp av svenska åldringsforskare

I Indien kommer antalet personer över 65 år att öka ordentligt de närmaste åren. Indiska vetenskapsrådet har därför bjudit in svenska forskare som ska hjälpa landet med det växande vårdbehovet.

Publicerad den: 2014-12-08

Annons

Människor som är äldre än 60 år beräknas öka från 841 miljoner 2013 till över 2 miljarder år 2050, enligt prognoser från FN.  De kommande åren förväntas det ske en dramatisk ökning av äldre i Indien och landets vetenskapsråd har nyligen bjudit in svenska forskare för att diskutera framtidens vårdbehov.  

– Det är ett antal mycket folkrika länder som nu väldigt plötsligt drabbas av ålderschocken. Det var ju till alldeles nyligen nästan ingen som blev äldre än 60 år i Indien, och de som blev det hade råd att behandlas på dyra kliniker, säger Eva Ställdal, generaldirektör på Forte, till Svenska dagbladet.

Demenssjukdomar är ett av de största hoten med en växande äldre befolkning. Bland dem som är över 90 år gamla drabbas cirka 50 procent. Nu vill Indien ta del av svenska forskares erfarenheter inom ämnet.

Annons
Annons

– I det här läget har man vänt sig till Sverige som har unika kunskaper när det gäller forskning men även när det gäller behandling och tekniska hjälpmedel, säger Eva Ställdal till Svenska dagbladet.

I den svenska delegationen ingår flera forskningscentrum från bland annat KTH, Karolinska institutet samt AgeCap vid Göteborgs universitet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.