Anhörigas mentala hälsa påverkar mortalitet bland dementa

Patienter med demens tenderar att på kortare tid avlida om familjen påvisar mental ohälsa. Det visar ny studie från Berkeley University i Kalifornien. 


Lovisa
Publicerad den: 2017-06-30
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Under perioden 2007-2016 såg forskarna över mortaliteten på närmare 200 patienter med sjukdom kopplad till hjärnans funktion och förmåga så som demens. I undersökningen ingick dessutom att mäta mentala hälsan hos de familjemedlemmar som tog hand om den sjuke.

Läs också: När ska jag söka hjälp för depression?

 Det forskarna kom fram till var att de patienter som togs om hand av anhöriga vilka visade symtom på psykisk sjukdom som depression, dog tidigare – i snitt 14 månader, jämfört med de som vårdades av mentalt friska.

 – Det här visar på de starka samband som förekommer mellan patientöverlevnad och vårdgivarens mentala hälsa. Vårt resultat understryker här en djupgående sammanflätningen av vårdnadshavarnas betydelse för patienternas liv och välbefinnande, säger studieförfattare Robert Levenson, psykologiprofessor vid UC Berkeley. 

Annons
Annons

    Källor

  • Berkeley University - http://news.berkeley.edu/2017/06/26/caregiver-mentalstress/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-12-25 01:53 (2 år sen)

    Inte alls konstigt, då en som själv behöver vård och blir utsatt för hemsk stress!