Förmaksflimmer ökar risken för demens

Personer med förmaksflimmer löper nästan tre gånger större risk att utveckla demenssjukdom – även de som inte fått stroke. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.


Lovisa
Publicerad den: 2019-12-09
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Förmaksflimmer ökar risken för demens
Annons

–Eftersom både förmaksflimmer och demens är väldigt vanliga sjukdomar hos äldre är fynden viktiga. Många blir hårt drabbade. Fynden kan också leda till att vi hittar nya sätt att förebygga demens, säger doktoranden Lina Rydén i ett pressmeddelande från Göteborgs Universitet.

I studien ingick drygt 600 70-åringar i Göteborg vilka undersöktes år 2000 och sedan följdes upp under 12 års tid. Av de elva procent med förmaksflimmer hade nio av dessa också utvecklat demens.

Risk för demens även utan stroke

Det är sedan tidigare känt att en av de allra vanligaste orsakerna till demens är stroke och att förmaksflimmer är en av de viktigaste orsakerna till stroke. Det som visade sig i studien var dock att risken för demens också ökar i frånvaro av en stroke. Än så länge vet forskarna inte varför men en av flera teorier är att den som drabbas får nedsatt blodflöde i hjärnan.

Annons
Annons

Lina Rydén hoppas att hennes resultat ska göra att läkare blir mer uppmärksamma på kognitiva förmågor hos personer med förmaksflimmer och att fynden leder till ytterligare forskning om hur man kan behandla flimmer på bästa sätt för att förebygga demens.


  Källor

 • Göteborgs Universitet - https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//formaksflimmer-okar-risken-for-demens.cid1665999

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-12-10 10:30 (20 månader sen)

  När jag först läste detta så trodde jag att 9% av c:a 600 personer hade utvecklat demens. Så illa är det väl inte utan 9 personer av de 11% av 600, d.v.s 6 personer c:a 66. inte 9% av 600, alltså 54 personer. Eller??
  Fråga, utvecklades demens enbart på personer med förmaksflimmer?
  Är 71 år har haft flimret i 20 år utan att lida nämnvärt av detta. Tänker knappt på att jag har det, tar bara mina piller Xarelto, Metoprolol samt numera även Furix.
  Något tips på hur jag kan motverka faran att utveckla demens?
  Vänlig hälsning
  Åke

 • Avatar Tidigare användare 2019-12-9 18:43 (20 månader sen)

  Talade just med en vän som haft en stroke -skulle berott på han haft förmaksflimmer , vilket han dock påstod han ej märkt ! Märker man ej förmaksflimmer, och om så hur konstaterar man att man har eller har haft det?

 • Avatar Tidigare användare 2019-12-9 14:20 (20 månader sen)

  Blev nio personer eller nio % drabbade av demens?

 • Avatar Tidigare användare 2019-12-9 13:41 (20 månader sen)

  Hej!Jag är nu drygt 89 år.Har inte märkt någon större avvikelse i mitt minne.
  Sannolikt beroende på att jag medicinerar med Wahran som medfört att mitt
  blod blir förtunnat och kanske lättare kan flöda genom hjärnan.