Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Enkelt prov kan visa risk för Alzheimers

Ett prov från ryggvätskan kan avslöja risken för Alzheimers sjukdom. Provet har testats kliniskt på 156 personer som sökt vård för minnessvårigheter i Skåne.
Annons

Forskarna har sedan tidigare visat att en låg nivå av ämnet beta-amyloid i ryggvätskan ökar risken för Alzheimers sjukdom. Låga nivåer i ryggvätskan tyder på att beta-amyloiden istället ansamlats i hjärnan och bildat plack som leder till demens, enligt forskarnas resonemang.

För att testa detta studerades 156 patienter som sökt vård på grund av minnessvårigheter. Forskarna har dels tagit prov på patienternas ryggvätska, dels låtit avbilda deras hjärnor med så kallad PET-kamera. De olika metodernas resultat stämmer väl överens, och visar att patienter med ansamlingar av beta-amyloid i hjärnbarken också har låga halter av samma ämne i ryggvätskan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-08-30 09:27 (10 år sen)

    Nä det är inget enkelt prov, sticker de fel kan det gå illa, läskigt att ta kan jag säga som gjort det många gånger pga neurologisk sjukdom, jag gör det inte frivilligt, känns som de är mitt inne i kroppen min och grötar, gör kanske inte så ont men väldigt obehagligt! Sen kan man få en enorm huvudvärk efteråt vilket jag alltid får, ligger man inte ner timmar efteråt så jag kan inte ens säga hur fruktansvärd huvudvärken är! Detta prov är inget man gör i onödan inte!

  • Avatar 2014-08-29 15:33 (10 år sen)

    Är prov från ryggvätskan verkligen "ett enkelt prov"?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.