Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Demens

Demenssjuka kvinnor får mindre hemtjänst än män

Kvinnor med Alzheimers sjukdom får tre timmar mindre hemtjänst i veckan jämfört med män i samma situation. Det visar resultat från den nationella Alzheimersstudien SATS (Swedish Alzheimer Treatment Study).

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-06-05

Annons

I studien deltog 332 personer med Alzheimers sjukdom som hade hemtjänst. Av dem var 78 procent kvinnor och 22 procent män.

Resultat från studien visar att männen hade tre timmar mer hjälp av hemtjänst jämfört med kvinnorna.

Carina Wattmo, medicinsk statistiker och doktor i medicinsk vetenskap vid Minneskliniken i Skånend universitetssjukhus, SUS, är överraskad över resultaten.

Annons
Annons

– Jag hade inte väntat mig att skillnaden skulle vara så pass tydlig och stor, säger hon.

– Kvinnorna hade samma sjukdomsgrad och var i samma ålder och borde därför ha ett liknande hjälpbehov som männen. I det sammanhanget är tre timmar en stor skillnad.

Vad skillnaden beror på är oklart. En teori är att kvinnorna trots sjukdomen har en större förmåga att ta hand om sig själv än männen.

En annan är kommunens biståndsbedömare överskattar kvinnornas förmåga.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.