Demens: Tre nya riskfaktorer som går att påverka

Nu finns det alltså totalt tolv identifierade riskfaktorer för demens, vilka kan lindras eller förebyggas i olika mån. Det beskriver en forskargrupp i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-10-28
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Demens: Tre nya riskfaktorer som går att påverka
Annons

– Inom ett sånt här område, där vi tyvärr inte lyckats hitta en effektiv behandling än, så är det faktum att vi ändå har hittat faktorer som kan modifieras för att minska risken att människor drabbas av demens jätteviktigt, säger Laura Fratiglioni, professor inom åldersrelaterade sjukdomar vid Karolinska Institutet, till Vetenskapsradion.

Det var 2017 som en forskargrupp beskrev nio riskfaktorer för demens, vilka handlade om högt blodtryck, rökning, fetma, depression, fysisk inaktivitet, diabetes, hörselnedsättning, låg utbildning och brist på social kontakt.

Nu har samma forskargrupp skrivit en ny artikel i The Lancet där de adderar överdriven alkoholkonsumtion, traumatisk hjärnskada och luftföroreningar i listan av riskfaktorer.

Annons
Annons

Stor del av alla demensfall

Enligt forskarna står de nu tolv riskfaktorerna för ungefär 40 procent av alla demensfall.

I vetenskapsradion förklarar Laura Fratiglioni att vissa faktorer kan förebyggas på individnivå medan andra faktorer snarare kräver beslut på en politisk nivå.

  Källor

 • Vetenskapsradion - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7532272

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Britt-Marie 2020-10-28 18:41 (8 månader sen)

  Hej.
  Hur stor är risken för mig som haft hörselnedsättning sedan 2005?
  Har ca. 10 % hörsel på vänster öra.
  Jag är 74 år och väldigt pigg. Äter inga mediciner. motionerar regelbundet
  Min man har Alzeimers. Hur stor är risken att vår son får det?
  M.v.h
  Britt-Marie