Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Demens

Demens minskar i Sverige

Svenskarna blir allt äldre – och med hög ålder drabbas fler av demens. Men en ny studie visar att vi procentuellt sett har färre demenssjuka personer över 80 år än för tjugo år sedan. Rönen talar för att sjukdomen inte bara har med generna att göra, menar professorn Ingmar Skoog.
Annons

Enligt en studie publicerad i tidskriften Lancet Neurology minskar förekomsten av demens procentuellt i befolkningen över 80 år.

– Om vi säger att insjuknandet minskar, så tyder det på att någonting i samhället har betydelse. Då innebär det att det inte har med generna att göra, vad det lär oss är att vi kanske kan göra mycket för att förebygga demens, säger Ingmar Skoog, som arbetat med studien, till TT.

Annons
Annons

Minskningen tros bero bland annat på förbättrade matvanor, mer motion, mer ledighet och utbildning i högre utsträckning. Dessutom har vi blivit bättre på att behandla hjärt- och kärlsjukdomar, något som minskar risken för att drabbas av Alzheimers sjukdom.

– Nu kan man faktiskt se att förebyggande åtgärder kan ha enorm betydelse. Kan man minska antalet som insjuknar så får det en enorm samhällseffekt, säger Ingmar Skoog.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons