Demens minskar i Sverige

Svenskarna blir allt äldre – och med hög ålder drabbas fler av demens. Men en ny studie visar att vi procentuellt sett har färre demenssjuka personer över 80 år än för tjugo år sedan. Rönen talar för att sjukdomen inte bara har med generna att göra, menar professorn Ingmar Skoog.

Publicerad den: 2015-08-21
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Enligt en studie publicerad i tidskriften Lancet Neurology minskar förekomsten av demens procentuellt i befolkningen över 80 år.

– Om vi säger att insjuknandet minskar, så tyder det på att någonting i samhället har betydelse. Då innebär det att det inte har med generna att göra, vad det lär oss är att vi kanske kan göra mycket för att förebygga demens, säger Ingmar Skoog, som arbetat med studien, till TT.

Annons
Annons

Minskningen tros bero bland annat på förbättrade matvanor, mer motion, mer ledighet och utbildning i högre utsträckning. Dessutom har vi blivit bättre på att behandla hjärt- och kärlsjukdomar, något som minskar risken för att drabbas av Alzheimers sjukdom.

Annons
Annons

– Nu kan man faktiskt se att förebyggande åtgärder kan ha enorm betydelse. Kan man minska antalet som insjuknar så får det en enorm samhällseffekt, säger Ingmar Skoog.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2015-08-21 17:09 (5 år sen)

  Väldigt glädjande. Kunskapen nu idag är betydligt större än för 20 år sedan. Jag tror folk blivit mer upplysta om viket av att äta rätt, mycket antioxidanter t.ex. och kosttillskott som både vidgar trånga blodkärl för bättre cirkulation genom hjärnan ut i ögonen hjärnans yttersta del, och samtidigt innehåll alla näringsämnen man behöver samt är antiinflammatoriskt.
  Äter själv en sådan kapsel dagligen och mår som en ungdom och har fått kanonsyn trots mina 74 år och mängder av elaka iriter genom åren.

  För intresserade kan ni läsa mera om innehållet här i en bi-packsedel.
  http://www.aktivsyn.se/bp_klarinperfekt.html

  Ha det gott i solen, glöm inte solglasögon !


Annons
Annons
Annons