Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Demens

Därför får äldre minnesstörningar

Att äldre får försämrat minne kan förklaras med att ett särskilt centra i hjärnan, hippocampus, blir mer aktivt vid vila. Det innebär att området nätverkar mindre effektivt med andra hjärnregioner när vi försöker minnas.

Publicerad den: 2014-11-28

Annons

Hippocampus är ett område i hjärnan som är viktigt för att vi ska kunna lära oss nya saker, och även minnas dessa. Tidigare forskning har visat att det sker en aktivitetsförändring i hippocampus när vi blir äldre, men hur det påverkar minnesfunktionen har länge varit okänt.

Men nu har forskare vid Umeås universitet upptäckt att äldre har en förhöjd aktivitet i olika hippocampusområden vid vila. Något som troligtvis beror på åldersrelaterad påverkan på nervbanorna som kopplar samman hippocampus med andra områden i hjärnan.  

Forskarna kom fram till detta efter att ha undersökte hjärnorna hos 339 personer i vila. Deltagarna var i åldrarna 25 till 80 år och fick genomgå en resting-state fMRI, en funktionell magnetkameramätning av hjärnan.

Annons
Annons

Lars Nyberg, professor vid Institutionen för strålningsvetenskaper och Institutionen för integrativ medicinsk biologi, IMB, Umeå universitet, står bakom studien.

– Det vi nu kan visa är att minnesstörningar som kommer med stigande ålder sannolikt delvis beror på en process där samverkan mellan de olika hippocampusregionerna ökar. Det bidrar i sin tur till att hippocampus riskerar att isoleras från andra viktiga nätverk och centra i hjärnan. När förmågan att engagera hippocampus blir sämre, blir det allt svårare för oss att på ett optimalt sätt använda våra minnesfunktioner, exempelvis för att minnas olika händelser, säger Lars Nyberg i ett pressmeddelande från universitetet.

Studien är publicerad i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons