Dåligt luktsinne kan vara ett tidigt tecken på demens

Äldre personer som har ett dåligt luktsinne har dubbelt så stor risk att utveckla demens inom en femårsperiod, i jämförelse med personer som har ett normalt luktsinne, visar studie.


Publicerad den: 2017-11-27
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

I studien, som publicerats i tidskriften Journal of the American Geriatrics Society och som forksning.no tagit del av, följde forskarna cirka 3000 personer i åldern 57-85 år under en femårsperiod. I starten av studien fick deltagarna göra ett lukttest, där de fick lukta på fem olika dofter som de skulle identifiera: pepparmint, fisk, apelsin, ros och läder. För varje lukt hade de fyra olika svarsalternativ. Efter lukttestet visade det sig att:

·         78 procent av deltagarna hade ett normalt luktsinne (de kände igen minst fyra av de fem dofterna).

·         14 procent kände igen tre av dem.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

·         Fem procent kände igen två dofter.

·         Två procent kände igen en doft.

·         En procent av deltagarna kände inte igen någon av dofterna.

Annons
Annons

LÄS MER: Nio råd vid demens

Dåligt luktsinne - ett tecken på demens

Fem år senare undersökte forskarna hur många av deltagarna det var som hade utvecklat demens och då visade det sig att de personer som hade ett dåligt luktsinne hade dubbelt så stor risk att drabbas. Nästan 80 procent av deltagarna som bara hade känt igen en eller två lukter hade fått demens och nästan alla som inte kände någon doft hade fått sjukdomen.

 Resultatet visar ett nära samband mellan luktsinne och hjärnans hälsa. Vi tror att förlusten av luktsinnet kan vara en viktig tidig markör för personer som har en stor risk för att utveckla demens, säger Jayant Pinto, doktor och professor vid University of Chicago, enligt forskning.no

 

Annons
Annons

  Källor

 • forskning.no - https://forskning.no/medisinske-metoder-menneskekroppen-psykiske-lidelser/2017/11/darlig-luktesans-koblet-til-hoyere-0

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2017-11-30 10:24 (4 år sen)

  Vad mer ska vi / jag vara uppmärksam på? Hon kan inte hantera sina dokument på bra sätt längre,lägger allt utspritt på ett bord.

 • Avatar Tidigare användare 2017-11-29 13:57 (4 år sen)

  Jag känner sällan nån lukt endast om det luktar mkt illa .men inga parfymer, eller blomdofter osv ..har jag fått demens då? Är 57 år????

 • Avatar Tidigare användare 2017-11-28 04:15 (4 år sen)

  Intressant. Har kosten någon inverkan på utveckling av demens? Grönt te, mjölkprodukter mm?

 • Avatar Tidigare användare 2017-11-27 17:54 (4 år sen)

  Konstigt,jag sände för ngn minut sedan ett svar till er?
  O före det fanns en fråga från en man?

  O nu är båda borta,o ingen kommentar från er finns?

 • Avatar Tidigare användare 2017-11-27 13:07 (4 år sen)

  Man skriver att en del personer INTE KUNNAT KÄNNA IGEN några eller vissa dofter, och att detta kunnat kopplas till framtida demens. Men jag tycker det är en underlig slutsats som dras när man säger att DÅLIGT LUKTSINNE kopplas till demens. Jag vill kalla det dåligt luktsinne när någon inte kan UPPFATTA (KÄNNA) en doft alls. Men här säger man inte att personerna inte KÄNNER dofterna, utan att de inte KÄNNER IGEN dem. Det verkar snarast som att de inte kan återkalla minnet av doften och namnge den - det handlar alltså om en kognitiv funktion och inte en sensorisk. Dofterna uppfattas sannolikt, men de känns inte igen. Om det handlade om att bara UPPFATTA dofterna borde man bara ha ställt en enkel fråga: Känner du ATT det luktar något?