Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Dålig sömn kan förvärra Alzheimers sjukdom

Många patienter med alzheimer och andra neurologiska sjukdomar lider av dålig sömn. Tidigare trodde forskarna att sömnproblemen var ett resultat av sjukdomen – men numera tyder mycket på att sjukdomen förvärras av sömnsvårigheterna.
Annons

Forskningen kring sömnstörningar kopplade till Alzheimers sjukdom och andra neurologiska sjukdomar presenterades i veckan på American Academy of Neurologys årliga möte. Man har länge vetat att exempelvis alzheimersjuka har problem med dålig sömn och störd dygnsrytm, vilket tidigare förklarades med att nervcellerna dött.

Men nu rapporterar Dagens Medicin att forskningen under senare år fått starkare bevis för att sömnstörningarna inte bara är en effekt av alzheimer – utan kan vara en orsak till att sjukdomen förvärras.

Vid försök på möss har professorn David Holtzmann sett hur en hög aktivitet i hjärnans nervceller, som vi har när vi är vakna, gör att ett visst protein frisätts från cellerna. Det är sedan detta protein som bildar plack i hjärnan hos personer med alzheimer. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-11-29 14:44 (5 år sen)

    Jag har fått Alzheimerdiagnos för 6 månader sedan i ett tidigt skede. Börjat medicinera i höst. Jag har sedan några år haft stramningar i fötterna från tårna och det har succesivt gått upp i fotlederna och upp till knäna. Känns nu som jag har stödstrumpor på mig och det är obehagligt särskilt när jag vaknar på morgonen. Inte när jag går utan mest obehagligt när jag sitter. Vad kan detta vara?
    Jag kan tillägga att jag har artros i knäna som försämrats sedan sommaren.

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-8 20:00 (9 år sen)

    Tidigare hade forskarna rätt! Sömnsvårigheterna orsakas verkligen av själva sjukdomen. På det sättet blir det alltså en ond cirkel-man behöver sova bra för att hjärnan ska kunna läka.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.