Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Brist på D-vitamin kan ha samband med Alzheimers

Äldre personer som får för lite D-vitamin har ökad risk att få demenssjukdomen Alzheimers sjukdom enligt en ny amerikansk studie.
Annons

Över 1600 amerikaner följdes under sex år. Personerna var över 65 år gamla och kunde själva gå. När studien började hade ingen av dem demens, hjärtsjukdom eller stroke.

Resultaten av uppföljningen visar att de med svår vitamin D-brist hade dubbelt så stor risk att utveckla demens och Alzheimers sjukdom.

Det är den första stora studien som undersöker sambandet mellan demens och D-vitamin, skriver Kemivärlden Biotech. Men för att bli säker på att det verkligen finns ett samband behövs nu kliniska studier där äldre får tillskott av D-vitamin och man kontrollerar vilken effekt det får. Det finns inte heller bevis för att det är just D-vitaminbristen i sig som orsakar demens.

Annons
Annons

Vitamin D kommer från tre huvudkällor: solexponering av huden, livsmedel som fet fisk och kosttillskott.

Tar du extra vitamintillskott? Kommentera artikeln direkt här nedan.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2014-08-8 17:19 (10 år sen)

    Jag äter Både B vitaminer, D vitaminer och järn på recept så att säga. Jag vet att min mamma hade D-brist o andra också, men hon åt inte som mig jätte lång tid. Hon fick pannlobsdemens,


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.