Enkelt blodprov kan avslöja Alzheimers - 16 år i förväg

Ett simpelt blodprov kan avslöja om man riskerar att få Alzheimers sjukdom så långt som 16 år innan första symtomen, det rapporterar Expressen Hälsoliv. Resultatet kommer från en ny tysk-amerikansk forskarstudie som publicerats i Nature Medicine.
– Att kunna börja behandla mycket tidigare är betydelsefullt, säger Bengt Winblad, demensforskare och professor i geriatrik på Karolinska institutet. 


Publicerad den: 2019-01-25
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Enkelt blodprov kan avslöja Alzheimers - 16 år i förväg
Annons

Enligt studien kan det bli möjligt för läkare att i mycket god tid förutsäga om någon kommer att utveckla den ännu obotliga demenssjukdomen alzheimer, skriver Expressen Hälsoliv. 

Proteinet avslöjar sjukdomen

Strategin går ut på att man söker efter proteinet neurofilament light chain, NfL, i blodet. För när nervceller i hjärnan är skadade eller döende läcker NfL-protein ut i ryggmärgsvätskan och vidare ut i blodet. Finns det en stigande koncentration av proteinet indikerar det på att patienten är i ett mycket tidigt stadium av sjukdomen. Med hjälp av NfL-screening kan man enligt forskarna bakom studien redan 16 år innan personen börjar visa symtom förutsäga om hen har Alzheimers. 
 
– Att det ännu inte finns någon effektiv behandling mot alzheimer beror delvis på att nuvarande insatser startar alldeles för sent, säger professor Mattias Juncker vid det tyska centret för neurodegenererande sjukdomar, DZNE, i Expressen Hälsoliv. 

Bär på genmutation

243 av de 405 personer som deltagit i studien bär på en genmutation som innebär att de kommer utveckla alzheimers sjukdom i 50-årsåldern. Den nya diagnosmetoden kan underlätta provtagning då man gör det på ett vanligt blodprov istället för i spinalvärskan. Man slipper även dyrbara röngenundersökningar.
 
Bengt Winblad, professor vid Karolinska institutet, tror att blodprovet blir en viktig hjälp i framtiden för att upptäcka alzheimers sjukdom tidigare.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

– Det är intressanta data tycker jag, även om det fortfarande är på familjära fall. Sedan får man göra studier på om detta håller på majoriteten av sporadiska fall också. Men det kommer säkert att göra, säger Bengt Winblad. 

Kan inte bota sjukdomen - än

Bengt Winblad menar dock att det finns ett etiskt dilemma i nuläget:

–  Ska vi avslöja en eventuell diagnos 15-16 år innan de blir sjuka när vi inte har något läkemedel att erbjuda? Det är en annan sak.
 
Han säger dock till Hälsoliv att det finns flera läkemedel "i pipeline", men de är inte testade eller godkända.

Annons
Annons

– Inom fem år har vi det tror jag, säger han.

Tidiga tecken på Alzheimers 


1. Problem med närminnet
Helt plötsligt kommer du inte ihåg det som du planerade för några timmar sedan.

2. Tidsuppfattningen försämras
Du får svårt att läsa av en klocka och uppfatta tid och rum.

3. Svårt att utföra välkända arbetsuppgifter
Man kan få problem med att duka ett bord med knivar och gafflar, då du inte vet var de ska vara eller vad de är till för.

4. Svårt att orientera sig
Du går samma skogspromenad varje dag och plötsligt hittar du inte hem.

5. Försämrad språkförmåga
Du får svårt att läsa och skriva och förstå en text och även att hitta orden. Ett vanligt tecken är att man får läsa om en text om och om igen.

6. Felplacerar ting och tappar bort saker
Att tappa bort saker är ju mänskligt, men det här är en gradskillnad. Man kan lägga saker där de absolut inte ska vara.

7. Svårt att organisera sig
Det blir en utmaning att planera eller lösa problem och det känns komplicerat att resa i väg till ett nytt ställe.

8. Depression
Det är inte ovanligt att den drabbade drar sig undan från arbete eller sociala aktiviteter och känner sig nedstämd.

9. Aggressivitet
Det förekommer att demenssjuka blir aggressiva. Om man inte förstår saker och ting blir man lätt irriterad, och närstående tycker ofta att man blivit konstig innan de förstår att det handlar om en sjukdom.

Källa: Lars Lannfelt, professor och demensforskare vid Uppsala universitet.

  Källor

 • Expressen Hälsoliv - https://www.expressen.se/halsoliv/enkelt-blodprov-kan-avsloja-alzheimers-16-ar-i-forvag/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-10-14 21:37 (2 år sen)

  Ack så rätt. Vad jag ångrar att jag inte såg de tidiga tecknen. Trodde det var bara små roligheter frånhans sida, eftersom han var alltid den rolighetsminister och enormt social!! Däremot är det jag som står med fötterna på jorden och är gärna frivilligt antisocial.Hur går det ihop med forskningen???
  Sjukdomen ärfruktansvärd, jag gissar att vi står ungefär i mitten av den. Ibland tror jag att jag hinner dö före honom, bara av ren trötthet.

 • Avatar Tidigare användare 2019-03-30 16:40 (3 år sen)

  Hej. Min man 79 år, har sedan 2 år tillbaka fått diagnosen Altzeimer. Vi anhöriga märkte nog långt innan det att något var fel men vi förstod ej.
  Vi tycker att bara på sista månaden att han blivit sämre. Han tål inte när vi säger till honom att ducsha eller tvätta händerna efter toalettbesök. m.m. Då blir han mycket arg. Han äter bromsmedicin, lugnande och sömntablett. Men när är de lämpligt att han har ett äldreboende. Jag, hans hustru, har det mycket jobbigt dygnet runt. Han är ju som ett litet barn fast värre. Han är snäll mot mig men jag måste hela tiden tänka på vad jag säger och på vilket sätt. Detta har gjort att jag blivit mycket trött. Är själv 73 år. Ibland får jag sova borta när jag fått för lite sömn hemma. Hur länge ska jag orka

 • Avatar Tidigare användare 2019-01-25 15:52 (3 år sen)

  Hur många "ja" för att vara i riskzonen?

 • Avatar Tidigare användare 2019-01-25 13:58 (3 år sen)

  Intressant! Men hur relaterar ex. lätt minnesförlust för äldre människor, säg 70+? Det kanske kan vara svårt att särskilja på "normal" minnesförlust för äldre och sjukdomstillstånd som demens/altzheimers?