Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Demens

Förutsättningar för bromsmedicin mot Alzheimer

Nu har några forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan tagit fram ett bindarprotein som kan vara basen till effektiv bromsmedicin mot Alzheimers sjukdom.
Annons

Alzheimers sjukdom är den vanligaste och mest kända demenssjukdomen. I de flesta fall utvecklar sig sjukdomen långsamt och smygande och visar sig först i form av dåligt minne, framför allt är det närminnet som försämras. Varför man drabbas av Alzheimers sjukdom är det ingen som vet exakt varför - troligen bidrar flera faktorer.

Nu har några forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm hittat ett bindarprotein som kan vara basen till effektiv bromsmedicin mot Alzheimers sjukdom, det skriver Läkemedelsvärlden.

Förutsättningar för bromsmedicin mot Alzheimer

Det är doktorand Hanna Lindberg med forskarteam som studerat proteinets fördelar vid demens. Studien, som gjorts på möss som bär på gener för mänsklig demens och som fått bindarproteinet, visar att de varken utvecklade en sjukdomsrelaterad minnesförsämring eller försämrad kognitiv förmåga. Av detta drar man slutsatsen att proteinet kan förhindra att mössen utvecklar sjukdomen.

Annons
Annons

Forskarna kan med andra ord ha hittat förutsättningar för en ny bromsmedicin mot Alzheimers sjukdom. 

– Jag tror att det inom en snar framtid kommer att ske screeing för Alzheimers sjukdom, åtminstone för riskgrupper. Vid upptäckt skulle man kunna sätta in en medicin som bygger på proteinet i förebyggande syfte, säger Hanna Lindberg i ett pressmeddelande.

Att i dagsläget ge människor bindarproteinet är inte aktuellt. Först måste prekliniska och kliniska studier göras.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons