Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Demens

Antipsykosmedicin farlig för dementa


Publicerad den: 2009-01-09

Annons

Patienter med Alzheimers sjukdom som får antipsykotiska läkemedel under lång tid fördubblar risken att dö i förtid. Det visar den första långtidsuppföljningen i en brittisk studie som publiceras i förtid i dag på webbplatsen för tidskriften Lancet Neurology. Forskarna lottade 128 äldre alzheimersjuka patienter som redan behandlades med antipsykotiska medel till en av två grupper. Hälften fick stå kvar på sin behandling med antipsykotiska läkemedel under ett år och den andra hälften fick byta ut den mot en verkningslös placebobehandling. Redan efter ett år sågs en tendens till ökad dödlighet i den grupp som fick behålla de antipsykotiska medlen. Men skillnaden blev allt större ju längre tiden gick.

Oförsvarlig behandling av demens

– Studien är ganska liten så det finns en viss osäkerhet kring precis hur stor överdödligheten är, men den visar ändå att detta är en oförsvarlig behandling av personer med demens, utom möjligen i vissa undantagsfall, säger Yngve Gustafson, professor i geriatrik (äldres sjukdomar) vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons