Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Demens

Antikroppar mot Alzheimers och Parkinsons

Forskare har hittat en metod för att designa antikroppar som kanske kan användas vid sjukdomar där det finns proteinansamlingar, som Alzheimers och Parkinsons sjukdom.
Annons

Gemensamt för sjukdomarna Alzheimers och Parkinsons sjukdom är en felaktig proteinsammansättning som i slutändan leder till proteinaggregat i olika vävnader. I mycket hög förstoring ser aggregaten ut som långa trådar vilka gemensamt kallas amyloid.

– Även om amyloida aggregat i vävnaden korrelerar med sjukdom så pekar ett stort antal oberoende undersökningar på att mindre, fortfarande lösliga sammansättningar, är betydligt giftigare. Dessa benämns med ett gemensamt namn för oligomerer, säger Anders Olofsson, forskare vid Umeå universitet.

Försök har påbörjats för att med hjälp av antikroppar försöka oskadliggöra dessa oligomera sammansättningar, men det är svårt att hitta rätt design på antikropparna. Forskarna har nu alltså hittat en generell metod för att designa oligomer-specifika antikroppar.

Annons
Annons

Resultaten är publicerade i tidskriften PLoS ONE.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.