Alzheimers sjukdom: Antikropp som angriper sjukdomens kärna inger framtidshopp

Forskare vid Uppsala universitet har tagit fram ett potentiellt läkemedel mot Alzheimers sjukdom. Det handlar om en antikropp som motverkar plackbildning i hjärnan hos patienter med sjukdomen i tidigt skede. Läkemedlet testas i en internationell studie, som uppmärksammas i samband med Alzheimerdagen idag den 21 september.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-09-21
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I Sverige är drygt 100 000 personer drabbade av Alzheimers sjukdom och det saknas fortfarande bot. Men nu kan svenska forskarna vara nära svaret på gåtan.

– Detta är den första stora läkemedelsprövningen mot Alzheimers sjukdom som uppvisat positiva effekter både på patienternas kognition och biomarkörer. Resultaten är hoppfulla, inte minst eftersom man konstaterat att antikroppen på ett positivt sätt motverkar faktorer som leder till att nervceller dör. De biverkningar som konstaterats har varit få och inte allvarliga, säger Lars Lannfelt, professor i geriatrik vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Positivt resultat redan efter sex månaders behandling

Det som händer vid Alzheimers sjukdom är att det bildas plack i hjärnan. Placket består av ämnet amyloid-beta i långa trådar, så kallade fibriller.

Annons
Annons

I den pågående studien har antikroppen BAN2401 prövats och vidareutvecklas så att de riktas mot förstadier av fibrillerna.

– Redan efter sex månaders behandling konstaterades en minskad försämring hos patienterna. Efter 18 månader sågs en 30 procentig minskad försämring jämfört med placebogruppen. Bland annat har man konstaterat positiva förändringar av biomarkörer i ryggvätska, ämnen som kan mätas och som avspeglar sjukdomens aktivitet. Genom undersökning med PET-kamera har forskarna även konstaterat minskad förekomst av amyloid betai hjärnan. Både doseringen och att behandlingen sätts in tidigt har visat sig ha stor betydelse, säger Lars Lannfelt.

Utmaningar med Alzheimer-läkemedel

Samtidigt understryker Lars Lannfelt att vägen till att få fram ett möjligt botemedel både är komplicerad och kostsam.

Annons
Annons

– Att ta fram läkemedel mot sjukdomar i hjärnan innebär särskilda utmaningar, inte minst när det gäller att få in tillräcklig mängd av den aktiva läkemedelssubstansen i hjärnan, säger han.

Mer om studien:

 • Sedan 2014 har antikroppen BAN2401 prövats på 856 patienter med Alzheimers sjukdom i tidigt skede, både på patienter i Europa (bland annat vid Akademiska sjukhuset, Skåne universitetssjukhus i Malmö samt Sahlgrenska universitetssjukhuset) och i USA, Kanada, Japan och Sydkorea.
 • Det är en randomiserad, placebokontrollerad studie där patienterna slumpmässigt delats in i två grupper, en som fått läkemedlet i olika doser och en som fått placebo.

Källa Akademiska sjukhuset

  Källor

 • Akademiska sjukhuset - https://www.akademiska.se/om-oss/press-och-kommunikation/pressrum/#/pressreleases/antikropp-mot-alzheimers-sjukdom-utvecklad-av-uppsalaforskare-inger-framtidshopp-2688433

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-10-2 14:35 (3 år sen)

  maken vore intresserad att delta så fort det är möjligt. nyss diagnostiserad

 • Avatar Tidigare användare 2018-09-22 22:16 (3 år sen)

  Min syster 70 år lider av demens sedan ca två år och har diagnosen nästan Alzheimer med ett värde på ryggmärgsvätskan nära gränsen för detta.
  Kan det bedömas vara i ”tidigt skede” så atthon skulle kunna få prova på denna behandling?
  Man griper efter alla strån för att hjälpa mot denna vidriga sjukdom.