Alkoholmissbruk ökar risken för tidig demens
Risken att drabbas av demens i tidig ålder ökar vid alkoholmissbruk, visar en ny studie.
Studien baseras på 57.000 fall av tidig demens i Frankrike. Med tidig demens menar man personer som drabbats av sjukdomen innan 65 års ålder. Det forskarna fann vara att över hälften av fallen var alkoholrelaterade eller kombinerade med en alkoholismdiagnos.
LÄS MER: Demens hos äldre
Permanenta skador på hjärnan
– Sambandet mellan demens och alkoholmissbruk beror förmodligen på att alkohol leder till permanenta skador på hjärnans struktur och funktion, säger studiens huvudförfattare Michael Schwarzinger som forskar vid Translational Health Economics Network i Paris, enligt TT.
Sammantaget kopplas alkoholmissbruk till en trefaldigad risk att drabbas av någon form av demens, skriver nyhetsbyrån.
Studien har publicerats i The journal Lancet Public Health.
- Dagens Nyheter/TT - https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/tidig-demens-kopplas-till-alkoholmissbruk/
Källor
-
Aspergers syndrom
Aspergers syndrom tillhör det autistiska spektrat och man kan säga att det är som autism utan begåvningshandikapp. Ungefär fyra promille av befolkningen har Asperger, ofta i kombination med andra neuropsykiatriska funktionshinder.
-
Multipel skleros (MS)
Ms är en neurologisk sjukdom i det centrala nervsystemet, det vill säga hjärna och ryggmärg. Det är inte klarlagt varför man drabbas av ms men vissa gener och några miljöfaktorer kan öka risken. Sjukdomen drabbar kvinnor dubbelt så ofta som män.
-
Migrän
Många människor som har migrän känner till något som ökar risken för att just deras migrän framkallas. De provocerande faktorerna varierar från person till person.
-
Rekordvärmen slår hårt mot personer med dysfagi
Hos de som är friska och och får i sig vätska gör den rådande sommarvärmen ingen skada. Men vissa grupper är mer känsliga för höga temperaturer och läkare går ut och varnar om vätskebrist. Personer med sväljsvårigheter, dysfagi, är i farozonen.
1 Kommentarer -
Dålig följsamhet - därför tar inte parkinsonpatienter sin medicin
Att inte ta sin medicin enligt läkarens förskrivning eller att helt enkelt strunta i att ta sitt läkemedel kan leda till sämre behandlingseffekt och onödigt lidande. Så varför väljer vissa parkinsonpatienter att inte följa sin ordinerade behandling?
7 Kommentarer
-
Stroke (blodpropp i hjärnan)
En blodpropp kan sätta sig i en av pulsådrorna till hjärnan, och då ge upphov till stroke, då hjärnan utsätts för syrebrist. Högt blodtryck och rökning är två kända riskfaktorer.
-
Frågor och svar om avancerad parkinsonbehandling
När ska man börja med avancerad behandling vid Parkinsons sjukdom? Vilka risker finns det? Och vad har de för effekt på icke-motoriska symtom? Här svarar Dag Nyholm, docent och specialistläkare i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, på frågor om avancerad behan...
1 Kommentarer -
8 vanliga frågor om Parkinsons sjukdom
Är Parkinsons sjukdom ärftlig och vem kan få sjukdomen? Lär dig mer om Parkinson på bara några minuter!
2 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu