Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Demens

Äldres minne bättre av träning

Vid fysisk träning ökar blodtillströmningen till ett område i hjärnan som heter hippocampus, vilket kan leda till bättre minnesförmåga hos äldre.

Publicerad den: 2014-10-20

Annons

Hippocampus är en struktur i tinningsloben som är viktigt för både minne och inlärning. Tidigare har forskare sett att konditionsträning hos yngre personer ökar blodflödet i hjärnan vilket leder till förbättrad minnesförmåga.

Nu har forskare vid Karolinska Institutet visat på ett liknande samband hos personer som är 60 år eller äldre. Under tre månader fick deltagarna individanpassade trettiominuterspass på löpband tre gånger i veckan.I jämförelsegruppen fick deltagarna utföra muskelavslappnande övningar och stretch.

Därefter mätte forskarna det episodiska minnet (personliga upplevelser) hos båda grupper, blodflöde och volymen i hippocampus. Dessutom mättes deltagarnas fysiska kondition utifrån maximal syreupptagningsförmåga.

Annons
Annons

– Vi kunde då se att deltagarna fick en förbättrad kondition som uppvisade ett samband med förändringar av minnesförmågan, hippocampusvolym, och blodflödet i hippocampus, säger Lars Bäckman, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet och verksam vid Aging Research Center, i ett pressmeddelande från Karolinska.

Sambandet sågs hos personer mellan 60 och 70 år. Hos deltagare som var över 70 år sågs inte samma resultat av träningen, vilket tyder på att det finns en åldersgräns för hjärnans plasticitet menar forskarna.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.