Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Neurologi

Ms-patienter slås ut från arbetsmarknaden i onödan

Uppskattningsvis lever 18 000 svenskar med multipel skleros, ms. 60 procent av alla ms-patienter vittnar om att de, helt i onödan slängs ut från arbetsmarknaden. Netdoktor rapporterar från direkt från Almedalen 2013.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-07-03

Annons

 

En majoritet av patienter med MS i arbetsför ålder har någon form av sjuk- eller aktivitetsersättning. Detta trots en välutvecklad svensk hälso- och sjukvård och trots att bromsmediciner varit tillgängliga nästan 20 år. Det berättar Magnus Andersson, docent och sektionschef vid Neurologiska kliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

Annons
Annons

Resultaten kommer från en stor registerstudie, med nästan 10 000 MS-patienter i arbetsför ålder. Med tidig och effektiv behandling kan unga med neurosjukdomen MS leva ett nästan helt vanligt liv med både familj och ett stimulerande arbetsliv.

– Idag, jämfört med när jag började arbeta inom neurosjukvården för ungefär 20 år sedan, finns det effektiva behandlingsverktyg som ökar arbetsförmågan och som minskar sjukdomsaktiviteten. Det är dock inte tillräckligt. Idag är vi mellan 300-350 neurologer i Sverige, varav ungefär 100 av oss är verksamma i Stockholm. Vi behöver bli dubbelt så många, säger Magnus Andersson.

Behövs dubbelt så många neurologer för en bra ms-vård

För att Sverige och neurosjukvården ska kunna ge en bra och jämlik ms-vård krävs det en fördubbling av antalet neurologer, samt att kompetensen är spridd över hela landet. Som det ser ut idag är de majoriteten verksamma i Stockholm eller där andra universitetssjukhus finns. 

Magnus Andersson menar att neurosjukvården behöver rustas upp för att den ska hålla måttet.

Annons
Annons

– Vi är på näst sista plats i Europa i antalet neurologer och ska det fungera så måste vi ha en utbyggd neurosjukvård, säger Magnus Andersson.

I klippet berättar Magnus Andersson om vikten av tidig behandling samt  mer om varför svensk neurosjukvård behöver rustas upp.

Lever du med MS? Berätta om dina upplevelser av svensk neurosjukvård samt hur du blivit bemött av arbetsgivare och arbetsmarknad. Kommentera direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.