Artikel | Äldres hälsa

Det behöver du veta om influensasäsongen 2020-2021

Trötthet, huvudvärk, frossa och snabbt stigande feber är vanliga symtom vid influensa. För de allra flesta är säsongsinfluensan ofarlig, men varje vinter blir flera tusen personer inlagda på sjukhus på grund av säsongsinfluensan. Här kan du läsa mer om vaccination mot säsongsinfluensan. 


Publicerad den: 2019-10-02 Uppdaterad den: 2020-12-15
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

influensa-förkylning
Annons

Symtom på influensa:

 • Trötthet
 • Frossa och snabbt stigande feber
 • Muskelvärk och ledsmärtor (ont i kroppen)
 • Huvudvärk
 • Torrhosta
 • Snuva
 • Ont i halsen
 • Dålig aptit, magsmärtor och kräkningar kan också förekommer, särskilt hos barn.

Tiden det tar från det att man blivit smittad till att man blir sjuk (inkubationstiden) är cirka en till fyra dagar. Är man sjuk kan man smitta andra från ungefär en dag innan symtom och fem dagar framåt. Influensa sprids som droppsmitta genom hosta, nysningar och nära kontakt med andra.

Extra viktigt med vaccination under influensasäsongen 2020-2021

Under den pågående pandemin är det viktigt att personer som ingår i riskgrupp vaccinerar sig mot influensa, bland annat för att minska risken för allvarlig sjukdom och även för att minska trycket på vården. Folkhälsomyndigheten anser att riskgrupper och vård-och omsorgspersonal bör prioriteras vid vaccinering av säsongsinfluensan. 

Högdosvaccin får nu användas i Sverige

I vissa regioner kommer det också, från och med influensasäsongen 2020-2021, finnas så kallat högdosvaccin tillgängligt för personer som är 65 år eller äldre. Äldre personer och personer med vissa sjukdomar kan ha försvagat immunsystem, vilket kan göra att man svarar sämre på vaccinet. Högdosvaccin kan då ge bättre skyddseffekt än de vanliga influensavaccinen. Högdosvaccin blev godkänt för användning i Sverige år 2020.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Då kan riskgrupper vaccinera sig

Från och med den 3 november 2020 kan riskgrupper vaccinera sig i de flesta regionerna. På särskilda boenden sätter vaccinationen oftast igång tidigare. 

Då kan övriga befolkningen vaccinera sig

För personer som inte tillhör någon riskgrupp startar vaccinationen 1 december 2020. 

Minska smittspridningen – kolla vad som gäller på ditt vaccinationsställe

Under rådande pandemi kommer vaccinationsställena behöva vidta åtgärder för att minska smittspridningen av coronaviruset, därför är det bra att kontakta sitt vaccinationsställe eller besöka deras hemsida för att ta reda på vad som är viktigt att tänka på inför vaccinationen.

Riskgrupper som rekommenderas vaccination mot influensan

Influensa är ofarligt för de flesta, men vissa personer har högre risk att drabbas av allvarlig eller livshotande sjukdom om de blir sjuka i influensan. Personer som tillhör  riskgrupp rekommenderas därför vaccination mot säsongsinfluensan.

Vaccination rekommenderas för dessa grupperna:

 • Personer som är 65 år eller äldre

 • Gravida (efter vecka 16):

  • Ingår man i en annan riskgrupp rekommenderas vaccination även före graviditetsvecka 16
 • Vuxna och barn över sex månader med följande sjukdomar eller tillstånd:

  • Kronisk hjärt-kärlsjukdom
  • Kronisk lungsjukdom
  • Andra tillstånd som kan leda till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder)
  • typ 1-diabetes och typ 2-diabetes
  • Kronisk njursvikt
  • Kronisk leversvikt
  • Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling
 • Influensavaccination kan också vara aktuellt för:

  • Boende i vård-och omsorgsboenden eller på sjukhem
  • Vårdpersonal som arbetar med människor som tillhör riskgrupper
  • Personer som har nära kontakt med personer som tillhör riskgrupper 
Annons
Annons

Vaccinet ger inte 100-procentigt skydd

Viktigt att komma ihåg är att vaccinet inte ger 100 procent skydd. Det är alltså möjligt att man blir sjuk ändå trots att man har vaccinerat sig, men vaccinet kan lindra symtomen och minska risken för allvarlig sjukdom och komplikationer. Tillhör man någon av riskgrupperna ska man därför vara uppmärksam på influensasymtom även om man vaccinerat sig. Då ska man höra av sig till sjukvården. Sjukvården kan då ge virushämmande behandling, så kallade antiviraler, om det behövs. Antivirala läkemedel är ett komplement och ersätter alltså inte influensavaccination.

Tillhör ingen riskgrupp - kan man vaccinera sig ändå?

Svaret på den frågan är ja, men man behöver inte. Däremot kan man göra det om man vill minska risken för insjukna i influensa eller för att skydda andra personer i sin omgivning som tillhör en riskgrupp.

Vilka ska inte ta influensavaccin?

Vaccinet ska inte ges till personer som tidigare fått kraftiga reaktioner på vaccin mot influensa. Personer med äggallergi ska heller inte ta vaccinet.  Andra som inte bör ta influensavaccin är barn under sex månader, och personer som är sjuka och har feber över 38 grader. Är man sjuk bör man vänta med vaccination tills man i frisk igen.

Biverkningar efter influensavaccination

Om man tar influensavaccin är det vanligt att man känner sig lite öm och svullen på armen där man blivit stucken. Vissa kan få feber och muskelvärk och ledvärk, men ofta är det lindriga symtom som går över inom någon dag. 

Influensavaccinet är annars ett säkert vaccin som nästan aldrig ger allvarliga biverkningar.

Många regioner har gratis vaccin för riskgrupper

Vad vaccinet ska kostar för den som vill vaccinera sig beror på var man bor. Många regioner erbjuder gratis influensavaccin till riskgrupper, andra erbjuder det till ett reducerat pris. Om det ska vara gratis eller reducerat pris bestäms av beslutsfattarna i de enskilda regionerna.

  Källor

 • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/vacciner-a-o/influensa/skyddseffekt-av-vaccination-mot-sasongsinfluensa/
 • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/vacciner-a-o/influensa/
 • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2019/november/vaccination-mot-arets-influensa-drar-igang/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu