influensa-förkylning
Artikel | Äldres hälsa

Det behöver du veta om influensasäsongen 2019–2020

Trötthet, huvudvärk, frossa och snabbt stigande feber är vanliga symtom vid influensa. För de allra flesta är säsongsinfluensan ofarlig, men varje vinter blir flera tusen personer inlagda på sjukhus på grund av säsongsinfluensan. Vissa behöver intensivvård på grund av komplikationer som till exempel lunginflammation. I år startade vaccinationerna mot säsongsinfluensan den 19 november. 


Publicerad den: 2019-10-02 Uppdaterad den: 2019-11-14
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Symtom på influensa:

 • Trötthet
 • Frossa och snabbt stigande feber
 • Muskelvärk och ledsmärtor
 • Huvudvärk
 • Torrhosta
 • Snuva och smärta i halsen
 • Dålig aptit, magsmärtor och kräkningar kan också förekommer, särskilt hos barn.

Tiden det tar från det att man blivit smittad till att man blir sjuk (inkubationstiden), är cirka en till fyra dagar. Är man sjuk kan man smitta andra från ungefär en dag innan symtom och fem dagar framåt. Influensa sprids som droppsmitta genom hosta, nysningar och nära kontakt med andra.

Annons
Annons

Vaccinationerna startar senare än vanligt

I de flesta regioner startade vaccinationerna mot influensan den 19 november 2019. Det är alltså två veckor senare än vanligt, vilket beror på att WHO varit försenade med sitt beslut om vilka vaccinstammar som skulle ingå i vaccinerna.

Många ville vaccinerade sig förra året - blev brist på vaccin

Förra säsongen, 2018-2019, var det fler än väntat som ville vaccinera sig mot influensan och det blev därför brist på influensavaccinet i några av landets regioner. Inför den här säsongen ska regionerna ha beställt mer vaccin, och leverantörerna ska ha större beredskap och större lager av vaccin - så den här säsongen ska ingen brist uppstå, det säger Mia Brytting, enhetschef på Folkhälsomyndigheten i en intervju med Sveriges Radio.

Folkhälsomyndigheten bedömer att det är stammarna A(H3N2) och B/Victoria som kommer dominera i Sverige säsongen 2019-2020. Under de säsonger som domineras av influensa A(H3N2) brukar en större andel äldre bli sjuka. Barn brukar drabbas varje år, oavsett vilken typ av influensa det är, och det beror på att det helt enkelt kommer nya barn som aldrig haft influensa förut.

 Från och med i år erbjuder samtliga vaccinatörer ett vaccin som skyddar mot alla fyra influensatyperna, ett så kallat fyrvalent vaccin, och det ger ökat skydd jämfört med vaccin som skyddar mot tre typer av influensa.

Riskgrupper som rekommenderas vaccination mot influensan

Influensa är ofarligt för de flesta, men vissa personer har högre risk att drabbas av allvarlig eller livshotande sjukdom om de blir sjuka i influensan. Personer som tillhör någon riskgrupp rekommenderas därför vaccination mot säsongsinfluensan.

Vaccination rekommenderas för dessa grupperna:

 • Personer över 65 år - Särskilt om man har någon kroniska sjukdom som till exempel hjärt-och lungsjukdom eller diabetes.
 • Gravid - rekommenderas vaccination efter gravidvecka 16
 • Vuxna och barn (från 6 månader) som lever med:
  • Kronisk hjärtsjukdom
  • Kronisk lungsjukdom, som KOL eller svår astma
  • tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (t.ex: extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder)
  • Kronisk lever- eller njursvikt
  • Diabetes
  • Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling
Annons
Annons

Om man tillhör riskgrupp och får influensasymtom

Viktigt att komma ihåg är att vaccinet inte ger 100 procent skydd. Det är alltså möjligt att man blir sjuk ändå, men vaccinet kan då lindra symtomen och minska risken för komplikationer. Tillhör man någon av riskgrupperna ska man därför vara uppmärksam på influensasymtom, även om man vaccinerat sig. Då ska man höra av sig till sjukvården. Sjukvården kan då ge virushämmande behandling, så kallade antiviraler, om det behövs. Antivirala läkemedel är ett komplement och ersätter alltså inte influensavaccination.

Tillhör ingen riskgrupp - kan man vaccinera sig ändå?

Svaret på den frågan är ja. Men man behöver inte. Däremot kan man göra det om man vill minska risken för insjukna i influensa. Man kanske ska iväg på en resa eller har andra viktiga planer inför vintern. Man kan också vaccinera sig för att skydda andra personer i sin omgivning, som kanske tillhör en av riskgrupperna.

Vissa regioner har gratis vaccin för riskgrupper

Vad vaccinet ska kostar för den som vill vaccinera sig skiljer sig något beroende på var man bor i landet. Många landsting erbjuder influensavaccin till ett reducerat pris till personer som tillhör någon av riskgrupperna. Vissa landsting erbjuder gratis vaccin till dessa grupper. Om det ska vara gratis eller reducerat pris bestäms av beslutsfattarna i de enskilda regionerna.

  Källor

 • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/vacciner-a-o/influensa/
 • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2019/november/vaccination-mot-arets-influensa-drar-igang/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons