Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ej frambruten visdomstand

Visdomständer är de bakersta kindtänderna som vanligen bryter fram i 20-årsåldern. Ibland kommer de helt eller delvis inte upp och kallas då retinerade. Det kan bero på att det är för trångt, att de blivit inkilade, och det kan orsaka smärta och inflammation.


Uppdaterad den: 2025-01-19

Annons

Vad är en ej frambruten visdomstand?

Visdomständerna är de sista kindtänderna (molarerna) som bryter fram i munnen. De bryter oftast fram i åldern 18 till 24 år när vi är "visare" – därav namnet visdomständer.

Ibland kommer de helt eller delvis inte upp vilket kallas att de är retinerade. Det kan orsakas av platsbrist att de blivit inkilade ("impakterade") mellan ben eller annan tand. Detta kan ibland leda till komplikationer som infektion i tandköttet (perikoronit), skada på angränsande tänder, karies, sjukdom i tandköttet och cystbildning. Cysta är ett vätskefyllt litet hålrum som kan bildas över tanden. Tanden kan också bli svår att hålla ren beroende på hur den ligger i käken och hur instängd den är vilket kan medföra karies.

Annons
Annons

Symtom

Att visdomstanden inte kommer upp helt eller delvis behöver inte leda till symtom men kan medföra risk för infektion och smärta. Bakterier kan orsaka infektion i tandköttet med svullnad, smärta och varbildning, så kallad perikoronit.

Orsak

Om en visdomstand inte bryter fram kan det bero på att det är för trångt i käken eller att tanden har en onormal position. Området där visdomstanden ska bryta fram kan vara blockerad av käkben eller en annan tand.

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen ställs genom tandläkarbedömning där man konstaterar att visdomstanden inte har brutit fram. Detta kan bekräftas med en röntgenbild.

Symtom uppstår först vid komplikationer, särskilt infektion (perikoronit). Då får man ont och blir öm i tandköttet eller käkbenet, får dålig andedräkt, rodnad eller svullnad i tandköttet runt tanden, och kan få obehaglig smak i munnen, huvudvärk eller käksmärtor. Vid spridning av infektionen svullnar lymfkörtlarna på halsen upp och blir ömma, och i svårare fall kan man få svårt att öppna munnen (trismus) och feber.

Behandling

Det finns inga vetenskapliga bevis för att det är bra att ta bort visdomstanden innan det uppstår eller finns stor risk för att den ska orsaka problem.

Om man har en visdomstand som inte kommit upp helt är det det viktigt med god munhygien med regelbunden tandborstning även längst bak i munnen och bruk av tandtråd/tandstickor vilket kan förhindra karies och infektioner i tandköttet.

Om det uppstår problem/komplikationer så måste tanden tas bort. Exempel på detta är:

  • Återkommande kroniska eller akuta infektioner
  • Skador på andra tänder
  • Karies som inte går att åtgärda
  • Cystbildning vid visdomstanden
  • Tandfraktur

Förlopp och prognos

I normala fall ger en visdomstand som har riktig placering i käken inga besvär. Om man drar ut tanden får man ofta smärta och svullnad över kinden som klingar av inom några dagar till en vecka.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.