Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Mun & tänder

Herpes och munsår

Munsår orsakas ofta av ett mycket vanligt virus, Herpes simplex-virus (HSV), och karakteriseras av små vätskande blåsor på en svullen röd hud eller slemhinna. Området kan vara smärtande och ömt. Blåsorna läker utan ärrbildning, men har en tendens att komma tillbaka med jämna mellanrum.


Uppdaterad den: 2015-08-03
Författare: Mats Berg, DOCENT VID UPPSALA UNIVERSITET OCH HUDLÄKARE SKINDOC, DANDERYD

herpes - Munsår
Annons

Det finns receptfria krämer på apoteket som kan lindra.

Det finns två slags Herpes simplex-virus där båda sorterna kan angripa hud och slemhinnor över hela kroppen. HSV-1, den vanligaste formen av herpes, är i regel begränsad till mun och läppar. HSV-2 finns framförallt på könsorganen och har en större tendens att återkomma.

Omkring 80 procent av den vuxna befolkningen har antikroppar mot HSV-1 i sitt blod. Cirka 25 procent har antikroppar mot HSV-2.

Varför får man herpes och munsår?

Munsår smittar bara vid direktkontakt, vid kyssar eller sex. De första utbrotten av herpes ses vanligast hos barn under de första levnadsåren upp till 3-5-årsåldern och då som en vanlig förkylning.

HSV angriper överhudens celler och det bildas vätskefyllda blåsor. Från överhuden förflyttar HSV sig via nervbanorna till nervernas rötter, där viruset vilar inaktivt.

Om immunförsvaret försvagas på grund av exempelvis en kraftig förkylning, kan HSV nyaktiveras och det uppstår munsår.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Hur känns munsår?

Den primära infektionen kan ha mycket olika förlopp. Vissa får inte ens några, eller endast mycket begränsade, symtom. 

Hos barn kan infektionen visa sig som en munhåleinflammation (gingivostomatitis herpetica acuta) och eventuellt följas av nedsatt allmäntillstånd och feber.

De första herpesutbrotten startar 1-3 veckor efter att man har blivit smittad och läker spontant inom loppet av ett par veckor.

Senare kan HSV reaktiveras och ge upphov till nya munsår.

Ända tills alla sår/blåsor är belagda med skorpor kan man smitta andra med HSV.

Cirka 20 procent av alla med HSV-antikroppar får återfall under hela livet.

Vad kan man göra för att slippa munsår?

Undvik direkt kontakt med munsår och herpessår. Man kan få herpessår på hela kroppen, också på fingrar och på könsorganen.

Hur ställer läkaren diagnosen munsår/herpessår?

Ofta är din sjukdomshistoria tillsammans med utseendet på själva såret tillräckligt för att ställa diagnosen. Blåsskrap påvisar virus och blodprov kan verifiera diagnosen.

Annons
Annons

Möjlig försämring:

  • Infektion av såret med bakterier.
  • Spridning av sjukdomen till ögonen.
  • Lider man av hudsjukdomen atopiskt eksem / böjveckseksem (barneksem), kan man i ovanliga fall, första gången man får infektionen, få en spridning av munsåren till större områden på kroppen.
  • Mycket utbredda munsår kan vara tecken på annan bakomliggande sjukdom som sänker ditt immunförsvar.

Vad kan jag själv göra?

Det finns receptfria krämer på apoteket som kan ha viss effekt.

Undvik att peta i munsåret, då du riskerar att infektera såret med bakterier och sprida dem till andra ställen på kroppen.

Vad kan läkaren göra?

Efter undersökning kan läkaren vid behov starta en tablett- eller salvbehandling mot herpesvirus.

Ett flertal receptbelagda läkemedel mot munsår och munherpes finns på apoteket. Liksom vid receptfria medel ska behandlingen påbörjas så tidigt som möjligt, så fort man märker de första sjukdomstecknen.

Behandling med tabletter eller liknande kan korta ned smittoperioden vid herpes, men behandlingen måste sättas in tidigt eller ges förebyggande i svåra fall. Därför är tablettbehandlingen i första hand aktuell vid upprepade utbrott av herpes eller hos de personer som känner ”försymtom” till munsår.

Läkemedel

  • Herpesmedel för lokalt bruk
  • Herpesmedel i form av tabletter eller injektioner
Annons
Annons

Annons