Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Mun & tänder

Blödande tandkött och tandlossning

Våra tänder mår betydligt bättre nu än förr, vi har blivit bättre på att sköta våra tänder så att de håller längre. Men det är även viktigt att komma ihåg att sköta tandköttet när man borstar, för att undvika tandlossning.

Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Tack vare energiska tandläkare och tandhygienister mår våra tänder betydligt bättre nu jämfört med förr. Vi har blivit betydligt bättre på att sköta våra tänder så att de håller längre, till och med livet ut. Men det räcker inte att gå till tandläkaren någon gång då och då. Regelbundna besök är A och O för friska tänder.

Man måste sköta tandköttet

Man måste även komma ihåg att sköta om tandköttet och käken som tänderna sitter fast i. Om det inte sköts riskerar man att få tandköttsinflammation och tandlossning, som visar sig som angrepp på käkbenet. Det är idag inte ovanligt att vuxna människor lider i lättare eller svårare grad av tandlossning.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Hur känner man igen en tandköttsinflammation?

Tandköttet kan blöda lite lätt vid tandborstning. Den vanligaste orsaken till inflammation är att bakterier har fått sitta för länge på tänderna eller i tandköttsfickorna runt tänderna.

Hur kan man förebygga tandköttsinflammation?

Inflammation förebyggs med hjälp av ordentlig och daglig tandborstning. Man bör även använda tandtråd eller tandstickor för att komma åt och rengöra mellan tänderna. Om man följer ovanstående hålls risken för inflammation i tandköttet och tandlossning minimal.

Kan man behandla tandlossning?

Om tandlossningen sprider sig så att tänderna blir långhalsade och lösa finns det en risk för att de ramlar ut. Innan det går så långt kan din tandläkare förvarna och om det är aktuellt, be dig överväga operation som ser till att tandlossningen inte vidareutvecklar sig. Om operation anses nödvändig går det till så att man skär man bort det inflammerade tandköttet och rensar ordentligt runt tänderna. Tänderna kommer att se lite längre ut, men tandköttet kommer att bli friskt och fast igen.

Annons
Annons

Tandhygien, det vill säga tandborstning två gånger per dygn samt användning av tandtråd/tandstickor minst en gång per dygn, är din bästa tandvårdsförsäkring. Genom regelbunden tandhygien kan du förebygga inflammation i tandköttet /tandlossning så att dina tänder får en chans att hålla hela livet ut.


Annons