Nyhet | Mun & tänder

Vitt vin fräter på tänderna

Annons

Vitt vin är surare och fräter hårdare på tänderna än rödtjut. Det slår tyska forskare fast i en ny undersökning.
– Flera år av vindrickande får tydliga negativa konsekvenser, säger forskaren Brita Willershausen vid Johannes Gutenberg Universitet till BBC.

Enligt forskarna är det inte alkoholmängden, årgången eller ursprunget på vinet som ligger bakom det vita vinets negativa effekter på tänderna. Det är syranivån i drycken som är boven i dramat. I undersökningen har forskarna släppt ner tänder i olika sorters vin och låtit dem ligga en dag. Och enligt Brita Willershausen hjälper det inte att borsta tänderna efter ett par glas, istället kan ymnigt tandborstande göra skadan på tandemaljen ännu värre. En sak som dock skyddar tänderna något är ost,&nbspdå kalciumet hämmar syraangreppet något. Däremot skapar jordgubbar och fruktjuicer tillsammans med vin en särskilt frätande mix. Vitt vin är enligt experterna mer frätande än rött vin.
– Men det är sättet man dricker vinet på som spelar roll. Om du tänkt dig ta ett eller två glas vin är det bäst om du gör det under en måltid och väntar minst 30 minuter innan du borstar tänderna efteråt, säger Damien Walmsley, vid British Dental Association till BBC.&nbsp

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu