Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vanligt att skadas vid sjukhusvård


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-01-16

Annons

Mer än var tionde patient drabbas av minst en vårdskada under sin behandlingstid på sjukhus. Det visar en studie som gjorts på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg uppger SR Ekot.

Under två års tid har behandlingen av 480 patienter granskats och resultaten visar att 16 procent av patienterna hade drabbats av minst en vårdskada.

Annons
Annons

– En väldigt vanlig vårdskada är sårinfektion efter kirurgi, en annan kan var att man helt enkelt får en blodpropp efter operation, säger Joacim Stalfors, som är specialistläkare på Öron-, näs- och halskliniken.

En del vårdskador är av lindrigare karaktär men kräver någon form av behandling.

På Öron-, näs- och halskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset har kartläggningen bland annat lett till att operationstekniker granskas, noggrannare hygienrutiner införs, bättre kontroll av vilka läkemedel som använts och att hela personalen utbildas i patientsäkerhet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.