Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tummen upp för tandimplantat

Annons

Så kallade tandimplantat fungerar väldigt bra, visar en ny rapport från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering. Efter att ha gått igenom all forskning kring metoden med tandimplantat, som innebär att fästet till en ny tand skruvas fast i käkbenet, kan SBU konstatera att metoden är effektiv, rapporterar Ekot.

Omkring 90 procent av patienterna räknas ha kvar sina implantat efter fem år, och risken för infektion är liten. Gunnel Hanses, överläkare vid specialistkliniken på St:Eriks sjukhus anser att implantat är bättre än tandbryggor som sitter på de befintliga tänderna.
– Om det är en tandlucka som omges av intakta tänder, knappt en liten lagning, då rekommenderar jag implantat. Då slipper man röra de tänderna och slipa bort emaljen, vilket alltid innebär en försvagning av den tanden, säger hon till Ekot.

Risken för infektioner i samband som man sätter in tandimplantat beräknas som liten. Enligt rapporten från SBU räknas infektioner under posten förluster av implantat, och det drabbar mellan två till fem procent av patienterna. Tandimplantat är dock en relativt dyr affär.
– Det är många patienter som ringer och gärna vill veta hur mycket det kostar. Men det är omöjligt att svara på. Man måste se patienten, göra en terapiplan. Det är många faktorer som spelar in när man ska säga hur mycket en behandling kostar, säger Gunnel Hanses.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons