Tandvårdsreformen utreds av regeringen

Avsikten med tandvårdsreformen var att förbättra tandhälsan i Sverige. 2008 införde därför regeringen ett allmänt tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd för att ge dem med stora tandvårdsbehov en möjlighet att få tandvård till en rimlig kostnad. Nu ska reformen utvärderas för att se hur ytterligare förbättringar kan göras.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-04-02
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

– Tandvårdsfrågorna är oerhört angelägna, inte minst genom att en god tandvård är av så stor betydelse för människors välbefinnande. Under de nästan 25 år jag arbetat som tandläkare har jag samlat på mig viss erfarenhet av hur tandvården fungerar och tror mig också ha tankar kring hur tandvårdsreformen skulle kunna förbättras. Samtidigt tror jag det är nyttigt att ha en viss distans, vilket också är fallet genom att jag under ett drygt decennium varit politiker på heltid. Det ska bli mycket intressant att närma mig frågeställningarna i direktivet, säger Bengt Germundsson, idag kommunalråd i Markaryd, som utsetts till utredare.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Nikka Ring 2014-04-2 20:31 (6 år sen)

  Hej!
  Hoppas att det blir reducerat pria på tandläkarbesöken och deras tjänster för förtidspensionärerna, precis som det är för ålders pensionärer och de under 24 år!
  Förtidspensionärer har lägre inkomst men betalar som om de hade en normal arbetslön. Det är inte rättvist. De sjuka förtidspenionärerna får heller inte reducerat /hög kostnads kortet på många mediciner och det blir mycket tungt ekonomiskt när sjukvården och Folktandvården ideligen behandlar denna grupp som normal inkomsttagare, när de i själva verket har minst kvar i plånboken av alla!
  Sköter mina tänder men oroas inför varje tandläkar besök.

 • Avatar Nikka Ring 2014-04-2 20:59 (6 år sen)

  Jag kom även att tänka på hur nära förknippad tandhälsan/tandstatusen är den övriga kroppen. Genom åren har jag lagt märke till hur tydliga besvär med bäcken (snedställt bäcken) och snedställd käke, liksom spänningar i rygg och axlar och nacke på verkat tandstatusen. Högt tryck på tänder på grund av snedställning av bäcken och käkleder, ledde för min del i en förlorad tand, då trycket på en molar orsakade en varböld under molaren. Titanskruv med tand opererades in i stället - på min egen bekostnad! Men då jag inte kunde bita ihop med andra sidans molarer, hade jag inget annat val än att ta mina besparingar och köpa denna dyra tand som då, (ca 15 år sedan)kostade mig dryga 15 000 kr + operation för att få bort den infekterade tanden.
  Jag kunde ju inte tugga sönder maten med framtänderna bara och jag var inte mer än 35 år!
  Efter många behandlingar (på egen bekostnad) och år, enligt nedan, har jag nu en bra tandstatus sedan många år utan något hål. Jag kan numera tugga på båda sidor med, samtidigt som mitt immunförsvar förbättrats rent generellt. För mig har metoden som Richard Holding skriver om in den här boken fungerat bäst.
  Jag vill rekommendera att Ni läser den här boken Complementary Therapies in Dental Practice av Peter Varley.
  Då jag har egen erfarenhet som patient till några av de här terapiformerna.
  Därför önskar jag att ni sätter Er in i detta faktum och tillåter tandvården gå på högkostnadskortet. Låt tandvård vara en del av sjukvården och subventionera för förtidspensionärerna precis som för ålderspensionärer och för unga under 24 år (tror jag bestämt att gränsen går nu för tiden).

 • Avatar Nikka Ring 2014-04-2 20:37 (6 år sen)

  Hej!
  Hoppas att det blir reducerat pris på tandläkarbesöken och deras tjänster för förtidspensionärerna, precis som det är för ålders pensionärer och de under 24 år!
  Förtidspensionärer har lägre inkomst men betalar som om de hade en normal arbetslön. Det är inte rättvist. De sjuka förtidspenionärerna får heller inte reducerat /hög kostnads kortet på många mediciner och det blir mycket tungt ekonomiskt när sjukvården och Folktandvården ideligen behandlar denna grupp som normal inkomsttagare, när de i själva verket har minst kvar i plånboken av alla!
  Sköter mina tänder men oroas inför varje tandläkar besök.

 • Avatar maria 2014-04-3 07:52 (6 år sen)

  man behöver inte vara fattig pensionär eller förtidspensionär för att oroa sig inför tandläkarbesöket. jag jobbar fullt ut med dålig lön, sköter mina tänder exemplariskt övernoga petig borstar efter varje måltid och kaffe och te kopp, använder tandtråd tio gånger om dagen säkert, men har dåliga anlag från mina föräldrar. Därför ett otroligt dyrt "nöje" även för mig som heltidsarbetar. sänkning skall varar för alla inte för enstaka! En översikt av tandläkarkostnaderna skall vara för alla ! även min man oroas och går bara vartannat år nuförtiden.

 • Avatar Nikka Ring 2014-04-3 10:31 (6 år sen)

  Intressant att maria som säkert får ut dubbelt per månad än en förtidspenionär, och har någon närstående/man att dela hyra, el och annat tillsammans med, ÄNDÅ jämför sin ekonomiska oro med de fattigaste i samhället! Regeringen sänkte ersättningen igen för oss medan priserna på mediciner gick upp och högkostadskortet går det inte på. Jag vill inte riskera att dra ut tänder istället för att laga, om jag får hål i dem.
  Typiskt Sverige

 • Avatar Nikka 2014-04-3 13:13 (6 år sen)

  f.ö de som har råd, dvs. alla arbetande som fick sänkt skatt och därmed en ökning med ca 1000kr i plånboken/månad, kan ju ta en försäkring hos tandläkaren som står för alla de tandproblem som uppkommer. En försäkring som INTE går att ha som förtidspensionär den gruppen har inte råd med den, eftersom pengarna knappt räcker till mat och basutgifterna! Ni måste se till att alla får bättre tandhälsa JA, men även att ALLA inkl. arbetslösa och sjuka får råd till tandhälsa och de reparationer som krävs för att äta normalt.
  Vad man ska tänka på är att inte slita för mycket med överdriven borstning av tänderna, har min tandläkare sagt. Tandborstning morgon och kväll, samt mellanrumsborste med tandkräm på samt tandtråd på kvällen, tandstickor efter måltid ska räcka. Socker ska man ta bort helt. Druvsocker finns i frukt men frukt ska man äta eftersom det innehåller viatminer och antioxiadanter. Kaffe och te ska undvikas liksom vin och söta likörer. Godis ersätter man med frukt och morötter.

 • blomma
  2014-04-5 01:21 (6 år sen)

  Som en vanlig pensionär med syfte att trots liten pension klara mig är min värsta mardröm tänderna.
  Hur ska jag fixa det om mina tänder pajar och det kostar 20000?
  Har ni i regeringen tänkt på det, ni som har pengar. Och slipper vara oroliga. Med min pension kan jag inte klara det. Vill ni att vi kommer att se ut som gamla gör i de allra fattigaste u-länderna? Med munnar utan tänder?
  Har ni i regeringen tänkt ta in på ålderdomshem nån gång? Kanske inte, eftersom ni inte bryr er om att man får den vård man ska få och att man ska kunna känna sig okej i munnen? Idag är det svårt för personalen inom äldrevården att hjälpa till med tandborstning för speciellt de dementa. En stor del har dock löständer idag. När nästa generation kommer har de inga löständer, det blir problem...Med egna tänder blir borstning mycket viktig annars blir det väldigt dyrt för någon...

  Ni har väl ert på det torra, med privat vård eftersom ni har bra löner och så vidare.

  Vi har inte kanske råd att spara två månadslöner. Ni kanske kan spara till nya tänder eller så har ni det som förmån för att ni måste "representera". Med era löner är det dessutom inga problem. Jag tycker att ni förtjänar era höga löner men vi andra som också betalar skatt måste kunna få den våd vi behöver utan att gå bankrutt...

  Min största rädsla är att behöva sätta mina hårt sparade pengar till att laga tänder som trots allt är en del av kroppen. De tillhör kroppen lika mycket som allt annat. Det måste höra sjukvården till, det har jag betalat skatt för i hela mitt liv...


Annons
Annons
Annons