Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tandlossning ökar

Munhälsan är bättre än på 80-talet och de två största tandsjukdomarna karies och parodontit (tandlossning) har minskat. De senaste åren har det dock skett en försämring, visar en doktorsavhandling.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-05-04

Annons

Fler studier visar på en avsevärd förbättring av svenskarnas munhälsa under de senaste 30 åren. Vi behåller allt fler tänder högt upp i ålder och de två största tandsjukdomarna karies (hål i tänderna) och parodontit (tandlossning) minskade mellan 1983 och 2008. Därefter ökade dock andelen individer med parodontit och kariesminskningen stannade av.

– Även om munhälsan har förbättras under denna 30-årsperiod så ser vi en försämring mellan 2008 och 2013 då det gäller främst tandlossning. Att minskningen i kariesförekomst stannat av bör också uppmärksammas för att för att se om det är ett tecken på att även kariesförekomsten är på väg att öka, säger Kristina Edman vid Uppsala universitet och författare till doktorsavhandlingen.

Orsaker till trenden

I studien tog Kristina Edman hjälp av individer som slumpmässigt valdes ur Dalarnas befolkningsregister där socioekonomiska faktorer, tandvårdsvanor, antal tänder och ålder noterades. Individer med oregelbundna tandvårdsvanor, som hade begränsad ekonomi, var rökare, lågutbildade, ensamboende samt de som dagligen tog receptbelagd medicin var den stora riskgruppen.

Annons
Annons

– En liten tendens till det finns bland de äldre. Vi vet också att de sociala klyftorna ökar i samhället och att jag i denna studie fann ett samband mellan lågt socioekonomiskt status och karies. Detta är inget vi inom tandvården ensamt kan lösa utan här bör beslutsfattare och politiker informeras om att det råder sociala skillnader även då det gäller tandvård, säger Kristina Edman.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons