Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tandläkare kan hjälpa mot hjärtsjukdom

Annons

Tandläkare kan ha betydelse för att upptäcka och identifiera patienter som löper risk för hjärtsjukdom. Det menar en grupp forskare bakom en ny svensk studie. Totalt har 200 patienter över 45 år, utan tidigare känd hjärt-kärlsjukdom medverkat i studien. När dessa besökte sin privata tandläkare användes ett datoriserat system, HeartScore, för att beräkna risken att dö i hjärt-kärlsjukdom inom tio år. Detta system tar bland annat hänsyn till ålder, kön, blodtryck, kolesterolnivå och rökning.

Ungefär 6 procent av patienterna hade 10 procents risk att drabbas av en dödlig hjärtinfarkt eller stroke inom en tioårsperiod. Dessa rekommenderades att söka sig till sjukvården. Efter drygt ett halvår telefononintervjuades patienterna som medverkat i studien&nbspoch av de nio som hade uppsökt vården hade sex fått behandling mot för högt blodtryck. Forskarna drar slutsatsen att tandvårdspersonalen kan identifiera patienter som inte är medvetna om att de har hög risk att drabbas av allvarlig hjärt-kärlsjukdom och som behöver behandling. Men samtidigt pekar de på att det behövs större studier för att kunna bekräfta resultaten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.