Nyhet | Mun & tänder

Tandhälsan fortfarande en klassfråga


Publicerad den: 2009-03-23
Författare: Terese Alvén

Annons

Trots att tänderna behöver lagas struntar 850 000 svenskar i att gå till tandläkaren på grund av att de inte har råd. Det visar Statens folkhälsoinstituts årliga nationella enkät. - Klassklyftorna syns tydligt i svenskarnas munnar. Flera studier visar att det finns en stark koppling mellan tandhälsan och de socioekonomiska faktorerna. Att ha dåliga tänder är ungefär fem gånger vanligare bland människor med ekonomiska svårigheter än bland medborgare med god ekonomi, säger Björn Klinge, professor vid odontologiska institutionen på Karolinska institutet. Sedan början av 1990-talet har det blivit allt dyrare att laga tänder. År 1993 stod patienterna för 39 procent av de samlade tandvårdskostnaderna, men tio år senare betalade patienterna 62 procent, enligt en analys av LO. Björn Klinge propagerar för att tandvården ska ingå i sjukförsäkringen och ingå i högkostnadsskyddet så att ingen behöver betala mer än 900 kronor per år för sjukvård. - Tänderna hör ju till kroppen, säger han. Om en av dina tänder är allvarligt skadad och måste lagas eller ersättas kostar det minst tio, tjugo gånger mer än om du bryter käken eller får cancer i munnen. Det är orimligt, och följderna för de fattiga är ovärdiga.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu