Nyhet | Mun & tänder

Studie: Tandlossning farligare för kvinnors hjärtan 

Är du kvinna med tandlossning? Då har du större risk att drabbas av hjärtinfarkt än om du är man, visar en ny svensk studie. 


Publicerad den: 2018-04-06
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Studie: Tandlossning farligare för kvinnors hjärtan 
Annons

I en ny studie som är gjord vid Karolinska institutet i Solna undersökte forskarna munnen hos hjärtinfarktpatienter från 17 olika sjukhus i landet. Och resultaten visade kvinnor med allvarlig tandlossningssjukdom har en större risk än män att drabbas av hjärtinfarkt, rapporterar Sveriges Radio.   

LÄS MER: Hjärtinfarkt

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Bakterier läcker ut i blodbanan

Studien är liten, men innehåller viktiga fynd, enligt Björn Klinge, som är professor i tandlossningssjukdomar vid Malmö universitet och Karolinska Institutet, som intervjuats av Sveriges Radio.  

– Dels läcker bakterier ut i blodbanan från det infekterade området, dels läcker infektionsämnen ut. Sammantaget så kan detta påverka organ eller blodkärl på olika ställen, säger han. Björn Klinge enligt SR Ekot. 

Det verkar dessutom vara så att riskfaktorerna påverkar män och kvinnor olika. Hos kvinnor har man visat att det finns en ökad känslighet för vissa riskfaktorer och inflammatoriska reaktioner, enligt SR. 

Dock ger inte denna studie några tydliga svar på varför främst kvinnor drabbas.  

LÄS MER: Kan man behandla tandlossning? 

Annons
Annons

Detta kan du göra själv för att förebygga 

Inflammation i tandköttet förebyggs med hjälp av ordentlig tandborstning, två gånger per dygn. Man bör även använda tandtråd eller tandstickor för att komma åt och rengöra mellan tänderna. Om man följer ovanstående hålls risken för inflammation i tandköttet och tandlossning minimal och dina tänker får en chans att hålla hela livet ut.  

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6925129

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu