Tandlossning ökar risken att dö i hjärtsjukdom

Personer med tandlossning löper betydligt större risk att drabbas av hjärtsjukdom och stroke. Det visar ny forskning från Malmö Universitet.


Lovisa
Publicerad den: 2019-11-24
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Patient med tandlossning
Annons

Att det finns samband mellan sjukdom i munhålan och övriga kroppen är kanske inget nytt. Men att kopplingen till både stroke och hjärtsjukdom är såpass stark har inte alltid varit självklart.

Genom att utföra långtidsstudier med fokus på samband mellan tandlossningssjukdom och åderförkalkning kunde man över tid också se kopplingar till både stroke och insjuknande i hjärtsjukdom. Det som blev tydligt i och med detta var att dessa patienter tyvärr också löper högre risk att dö till följd av komplikationerna.

Krav på bättre samarbete

Orsaken tros vara att inflammationen som uppstår vid tandlossning i sin tur kan bidra till fettbildning och plack i ådrorna i övriga kroppen. Och resultaten skvallrar nu om att det finns stort behov av bättre samarbete mellan tandvård och sjukvård.

Annons
Annons

–  Munnen är en del av kroppen. Tand- och sjukvård måste samverka mer. Om man upptäcker förkalkning vid röntgen måste man informera patienten och remittera vidare till sjukvården för vidare undersökning. Det är också viktigt för att man ska kunna sätta in förebyggande tandvård, säger Viveca Wallin Bengtsson som ligger bakom studien.

 

  Källor

 • Malmö Universitet - https://mau.se/nyheter/tandlossning-okar-risken-for-hjartsjukdomar/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Elina Mattsson 2019-11-29 11:09 (19 månader sen)

  Hej och tack för era kommentarer.

  Barbro - Vi som har hand om det här kommentarsfältet är journalister och kan därför inte svara på medicinska frågor. Vi ber dig istället att kontakta din tandläkare eller vårdcentral.

  Sven - Här kan du läsa mer om forskningen: http://muep.mau.se/handle/2043/30341

 • Avatar Tidigare användare 2019-11-27 09:16 (19 månader sen)

  Tandvården har blivit en klassmarkör. Den är dyr och ingår - som bekant - inte i högkostnadsskyddet.
  Dessutom verkar det som om "tandläkarskräck" är rätt utbrett och folk uppsöker inte tandvård i tid.
  Man kan undra hur kommer sig att munhälsa och övrig hälsa inte jämställs som likvärdiga ur hälsosynpunkt och subventioneras lika?
  Jag kan tänka mig att om tandvårdskostnaderna vore lägre skulle fler boka tandläkarbesök oftare.

  Själv fick jag en lättare stroke(tia) för ett antal år sedan. Ett par månader efteråt hittade tandläkaren en infekterad tandrot, som hade funnits där rätt länge och som jag själv kände som ömmande tand, men uppsökte inte tandläkaren förrän infektionen blev väldigt akut. Jag är övertygad om sambandet tia - infektion i tandrot.
  Numera har jag frekvent kontakt med tandläkaren/tandhygienisten och hela munnen är "helrenoverad" tack vare lån med huset som säkerhet...

  Med vänlig hälsning
  Anja

 • Avatar Tidigare användare 2019-11-26 16:32 (19 månader sen)

  Det är förstås sant att en påfrestad immunologi är negativ parameter.
  Många frågor dyker upp. Ålder, AT,
  mediciner, blodsocker, bakteriologi
  (där de mest ”skyldiga” varierat under
  åren) utsådd under behandling m. m.
  Var kan ja läsa artikeln? Detta samband
  har ju varit aktuellt sedan Prof Björn Klinge
  tog sig an frågan.
  Parodontit är mestadels en kronisk sjukdom.
  Sällan ser man en akut aggressiv parodontit som debuterar under kort kontrollerad tid.
  Vore intressant att retrospektivt titta på om detta skett samtidigt med cellförändringar.
  Sven Busch

 • Avatar Tidigare användare 2019-11-25 19:32 (19 månader sen)

  Hur stor är risken att få käkbensröta (nekros) när en oxeltand dragits ut pga infektion och jag tagit Alenat veckotablett i 12 veckor? Tar också calcichew dagligen. Detta för att jag fått muskelreumatism PMR som diagnostiserades för fem månader sedan. Man vill undvika benskörhet för att jag får cortison som jag nu håller på att trappa ner. Hur yttrar sig nekros och syns det på röntgen hos tandläkaren, eller på sjukhuset där man har en mer avancerad röntgen. Håller nu upp med Alenat på tandläkarens inrådan.

 • Avatar Tidigare användare 2019-11-25 10:33 (19 månader sen)

  Hej, i sådana fall borde tandvården och sjukvården samarbeta. Det skulle även innebära att de som beslutar för tandvården ska se våra tänder som en del av kroppen och inte så att det blir för dyrt att laga tänder - som kostar 10000 kr - för det är en skandal.
  Mvh
  Låt tänderna vara en del av kroppen

 • Avatar Tidigare användare 2019-11-25 10:49 (19 månader sen)

  Socker är orsaken !
  Samt kolhydrater i höga doser !
  Rätt enkelt egentligen ????.