Ny metod ska upptäcka muncancer i tid

Provtagning av misstänkta förändringar i munhålan med hjälp av borstprov och artificiell Intelligens (AI). Kan det vara lösningen i arbetet mot att förebygga muncancer? Det är åtminstone vad man hoppas på.


Lovisa
Publicerad den: 2020-01-01
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Ny metod ska upptäcka muncancer i tid
Annons

Trots att cancer munhåla och svalg som orsakats av humant papillomvirus (HPV) är betydligt vanligare än flera andra cancerformer, saknas det som det ser ut idag screeningprogram för att tidigt upptäcka sjukdom i tid.
I arbetet mot att tidigare kunna identifiera denna typ av cancer och på så vis rädda liv är nu Folktandvården i region Dalarna är tillsammans med Stockholm, först i landet med att testa ett nytt sätt att screena för att upptäcka muncancer.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Billigt och smärtfritt

Istället för biopsi sker provtagningen med hjälp av icke invasivt borstprov vilket blir både smärtfritt och billigare för patienten.

Vad som är speciellt för forskningsprojektet är att man dessutom använder artificiell intelligens (AI) för att få fram provresultaten. Samma metod används redan nu vid screening av livmoderhalscancer och med framgångsrika resultat.

Annons
Annons

– Der här är ett spännande folkhälsoprojekt där forskning, samverkan och digitalisering bryter ny mark och kan bidra till att vi inom tandvården tidigt kan identifiera patienter med risk för muncancer. Ökad livskvalitet för individ och närstående samt en bättre folkhälsa är några av de vinster vi hoppas på, säger Eva Ljung, vd på Folktandvården Stockholm.

    Källor

  • SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/ny-metod-for-att-upptacka-muncancer-testas-i-dalarna

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2020-01-7 17:05 (17 månader sen)

    Detta intresserar mig då jag för ca 5år sedan opererats för cancerceller i kinden och förändring av ett märke! Finns denna scanning att söka hos specialist tandläkare i Stockholm eller hur kan man få kontakt?