Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Munhålecancer ökar i Sverige

Allt fler svenskar får cancer i munhålan. Nu lyfter experter fram vikten av att vi ska undersökas för cancer i munhålan hos tandläkaren, rapporterar SVT.se.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-12-05

Annons

Runt 1 000 svenskar får munhålecancer varje år i Sverige. Det är dubbelt så många fler än de som drabbas av livmoderhalscancer, då ungefär 500 kvinnor drabbas per år.

– När det gäller livmodercancer har man sedan många år tillbaka kallat kvinnor till kontroll för att se om de har förändringar som kan bli cancer eller om de har cancer. När det gäller munhålecancer så har vi inget sådant nationellt screeningprogram. Nu bör vi införa detta, säger Jan-Michaél Hirsch som är professor emeritus i käkkirurgi och före detta övertandläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

HPV-testa patienterna

Nu vill experterna att patienter som kommer till ett tandläkaren ska förutom kartläggning av tobak- och alkoholkonsumtion, som är sammakopplat med munhålecancer, även få slemhinnorna i munnen undersökas mer ingående.

Annons
Annons

Det görs idag på en del kliniker, men ett åtgärsprogram för att hantera patienterna som är i riskzonen saknas.

– Vi har inte individuella vårdprogram för att förhindra uppkomsten av munhålecancer, säger Jan-Michaél Hirsch till SVT Nyheter.

HPV i munhålan ökar

Förekomsten av HPV, humant papillomvirus, i munhålan ökar. Viruset som är sexuellt överfartbart kan utvecklas till cancer.

Jan-Michaél Hirsch berättar att fler patienter har tumörer orsakade av HPV och att patienterna, till skillnad mot innan, är yngre. Han ser gärna att provtagning för HPV ingår i screeningen hos tandläkaren.

Annons
Annons

Ett förslag håller på att utformas och som måste godkännas av myndigheterna för att det ska gå igenom.

På frågan om vilka effekter han tror att det här kommer att ge svara han:

– Vi kommer minska insjuknandet i munhålecancer och minimera lidandet för patienterna. Det kommer också påverka kostnadsbilden för sjukvården och tandvården. Det är dyrt att operera, rekonstruera och rehabilitera individer som drabbats av cancer. Det kommer inte att kosta landstingen lika mycket om man upptäcker förändringar eller tumörerna tidigt, då behövs inte lika omfattande behandling.

Läs mer om cancerformer i samband med HPV

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons