Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Livskvalitet med nya tänder

Annons

Enligt Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, är det viktigt att ersätta tänder som försvunnit. Det handlar om livskvalitet, mimik och möjligheten att tugga, konstaterar SBU. De metoder som använts i dag när personer förlorar tänder är antingen en protes som patienten själv väljer ut, eller en bro med konstgjorda tänder som cementeras fast på de tänder som finns kvar, eller implantat där man skruvar fast en ny tand i käkbenet, rapporterar Vetenskapsradion. Men då det finns väldigt lite forskning på dessa metoder kan man inte avgöra vilken metod som är bäst.

Sverige är det enda land i världen som delvis täcker kostnaderna för tandimplantat. Studier pekar på att tandimplantat sitter kvar väldigt bra, men trots det behövs det mer forskning. Det handlar om att veta vilka alternativ som är bäst, och mest kostnadseffektiva.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.