Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Högre dödlighet med få egna tänder

Annons

Personer som förlorat många tänder genom tandlossning löper betydligt högre risk att dö i förtid än personer som har de flesta av sina tänder kvar. Det framgår av en svensk studie, som hittills är den största studie som gjorts kring sambandet mellan tandhälsa och dödlighet, skriver Upsala Nya Tidning. Totalt omfattar studien omkring 7 700 vuxna kvinnor och män som har följts under en tidsperiod på tolv år. Under denna tid dog 629 av deltagarna, varav närmare hälften i hjärt-kärlsjukdom.

Forskarna kunde se ett samband att bland personer som hade färre än tio egna tänder var dödligheten i hjärtinfarkt mer än sju gånger så hög, som för dem som hade 26 eller fler egna tänder. Det är tandläkaren Anders Holmlund vid avdelningen för parodontologi vid länssjukhuset i Gävle som står bakom studien. Han har tillsammans med forskare vid Uppsala universitet kommit fram till att det finns ett samband mellan antalet tänder man har kvar och risken för förtida död.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.