Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Mun & tänder

EU inför förbud mot amalgam i barns tänder

Användandet av kvicksilver ska begränsas i världen. Det kommer bland annat innebära att användningen av tandamalgam delvis förbjuds. 


Lovisa
Publicerad den: 2017-08-18
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

EU inför förbud mot amalgam i barns tänder
Annons

För att lyckas i arbetet träder nu en konvention fram undertecknad av 139 länder och har ratificerats, alltså godkänts, av cirka 70.

 – Det är ju väldigt positivt att vi lyckats få till en global överenskommelse där många har fått ge avkall på nationella intressen för att få en globalt uthållig miljöpolitik när det gäller kvicksilver, som är ett globalt problem, säger Lars Hylander, forskare i miljökemi vid Sveriges lantbruksuniversitet till Sveriges Radio. Han har följt frågan om kvicksilver under flera decennier.

Tungmetallen kvicksilver klassas idag som ett av de farligaste miljögifterna, särskilt när den genom en kemisk reaktion övergår i metylkvicksilver som lätt tas upp av levande organismer och kan sprida sig i näringskedjan.

Annons
Annons

Förutom krav om bästa möjliga reningsteknik för kolkraftverk kommer även användningen av amalgam för att laga tänder begränsas. I Sverige är det redan förbjudet, med vissa undantag, men nu förbjuds användningen inom hela EU för barn under 15 år samt för ammande och gravida kvinnor. Att man inte nådde längre beror på att det finns en lång tradition att använda tandlagningsmedlet, och en ekonomiskt stark amalgamindustri som trycker på för fortsatt användning.

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6756845

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons