Fråga doktorn

Fråga   Mun & tänder

Fråga: Vad kan min dåliga andedräkt bero på?

Jag har haft problem med regelbundet ont i halsen och dålig andedräkt i ca 6 månader. Det började i sommras efter två ganska svåra förkylningar med feber och kraftigt halsont. Det kan vara värt att nämna att jag drack alkohol och festade trots att jag var dålig. det var så bra stämmning. Min tandhygien är bra så det beror nog på halsen. Jag har tagit halsprov och det visade ingenting. Jag har även varit hos en öron-näsa-hals specialist, och han sa att det skulle gå över med tiden. halsmandlarna var inte inflammerade. Kan det vara magen? Kan det vara något längre ner i halsen? Men läkarn sa att halsen såg fin ut. Jag känner även då och då en svullnad längre ner i halsen, ungefär där bröstbenet börjar. Man blir frustrerad när man inte vet, utan bara får gå och vänta. Detta är ett stort problem eftersom det sänker ens självförtroende och skadar ens sociala liv. Man undviker medvetet att komma nära folk, och då kan dom tro att man inte vill umgås med dom. Har ni några bra och lugnande svar? när kommer det att gå över t.e.x?

Svar:

Dålig andedräkt kan bero på beläggningar och bakteriebildningar på tänderna, tandkött eller tunga. Även om du själv upplever att din munhygien är god kan det löna sig att ta upp detta med en tandläkare.

En del tandläkare har utrustning som kan mäta hur "illa" andedräkten luktar. Du skriver att du blivit undersökt av en Öron-Näs-Hals-Specialist och det är bra. Ibland måste man ta flera bakterieprover från halsen och jag tycker att om du har fortsatta besvär bör du igen kontakta en Öron-Näs-Hals-Specialist för detta.

Med vänlig hälsning,

Peter Åhnblad
Öron-näsa-hals specialist


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.